Produkcia amerického spracovateľského priemyslu v januári stagnovala

Celková priemyselná výroba v USA vrátane ťažobného a energetického sektora minulý mesiac o 0,1 % klesla.

Produkcia amerického spracovateľského priemyslu v januári už druhý mesiac stagnovala. Predchádzalo tomu však trojmesačné obdobie silného rastu. Informoval o tom vo štvrtok americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý uviedol, že sa zmenšila produkcia drevárskych výrobkov a lietadiel, ale posilnila výroba áut a počítačov. Celková priemyselná výroba vrátane ťažobného a energetického sektora v januári o 0,1 percenta klesla. Produkcia ťažobného odvetvia sa zmenšila o 1 percento, ale energetický sektor o 0,6 percenta vzrástol.

V roku 2017 americký spracovateľský priemysel dosiahol silný rast, keďže sa zvýšila jeho produkcia a vytvoril takmer 200 tis. nových pracovných miest. Lacnejší dolár a silný rast zahraničných ekonomík totiž podporili export, pričom zvýšenie spotrebiteľských výdavkov v USA pomohlo predaju na domácom trhu.

Údaje o vývoji spracovateľského priemyslu v USA v uplynulých dvoch mesiacoch naznačujú, že jeho produkcia sa v úvode roka spomalila. Iné nedávne údaje však poukazujú na silný rast sektora. Prieskum medzi nákupnými manažérmi ukázal, že aktivita v spracovateľskom priemysle sa minulý mesiac zväčšila. Vzrástol objem nových objednávok aj výroby, hoci pomalším tempom ako v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy