Americký akciový trh je oficiálne v korekcii, čo bude nasledovať?

, CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Tento týždeň zažila americká burza niekoľko turbulencií. Index S & P 500 vstúpil na územie korekcie po prvýkrát za dva roky.

Americké akcie zažili ďalší prudký pokles, hlavné indexy sa prepadli o zhruba štyri percentá. Medzi investormi aj naďalej prevládajú obavy z rastu inflácie a úrokových sadzieb. Dow Jones, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických firiem, stratil vo štvrtok 4,15 percenta, čo je viac ako tisíc bodov a uzavrel na 23.860,46 bodu. Širší index S & P 500 klesol o 3,75 percenta na 2581 bodov a index technologického trhu Nasdaq sa znížil o 3,90 percenta na 6777,16 bodu.

Prudký pokles na amerických akciových trhoch začal už minulý týždeň v piatok, kedy Dow Jones prišiel o 2,5 percenta. Prekvapivo priaznivá správa o januárovom vývoji trhu práce v USA vyvolala obavy, že inflácia a úrokové sadzby sa budú zvyšovať rýchlejšie, než sa predpokladalo. "To vyvolalo obavy z bohatých valuácií a nateraz úplne zatienilo pokračovanie solídnej korporátnej výsledkovej sezóny za štvrtý kvartál či prostredie silného ekonomického rastu. Výpredaje pritom prehlbuje zatváranie stávok na nízku volatilitu, ktoré boli často robené cez páku (leverage),“ popisujú situáciu analytici J&T banky.

"Priemerná korekcia na býčom trhu je 13 % za štyri mesiace a trvá len štyri mesiace, kým sa zotaví," napísal šéf špecialistov na globálny akciový kapitál spoločnosti Goldman Sachs Peter Oppenheimer vo svojej správe 29. januára. Ale bolestivé obdobie sa natiahne v priemere až na 22 mesiacov, ak S & P klesne najmenej o 20 percent z rekordnej výšky, čo je okolo 2 289 do medvedieho trendu. Pri medveďom trhu je priemerný pokles o 30 percent, píše sa v správe.

S & P 500 sa vo štvrtok oficiálne dostal do korekcie. Padol o viac ako 10 % z rekordov dosiahnutých v januári. Ak je to len korekcia, potom máme pred sebou spomínané štyri mesiace ako ukazuje história. Ak sa straty prehĺbia a nastane medvedí trend, čo znamená pokles o 20 percent, potom by to mohlo trvať 22 mesiacov, než sa trh vráti nedávnym vysokým hodnotám.

Akcie teda zostávajú v trende býčieho trhu, ktorý je druhý najdlhší v histórii.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy