Rok 2017 bol rekordný v počte nárastu cestujúcich v leteckej doprave

Preprava cestujúcich na európskych letiskách v roku 2017 vzrástla o 8,5 percenta v porovnaní s rokom 2016. Vyplýva to z celoročnej štatistiky, ktorú v utorok zverejnila organizácia ACI EUROPE (Airport Council International).
Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti upozornila, že čo sa týka nárastu počtu cestujúcich, ide o najlepšie výsledky od roku 2004, keď vstup desiatich nových krajín do EÚ viedol k rozmachu európskej leteckej dopravy.
Generálny riaditeľ ACI EUROPE Olivier Jankovec zdôraznil, že nárast počtu cestujúcich v leteckej doprave je o to zaujímavejší, že k nemu dochádza v atmosfére neistoty spojenej s brexitom. „Takýto rast však vyvíja tlak na infraštruktúru a na zamestnancov. Čoraz viac letísk funguje na svoju maximálnu kapacitu, najmä v špičkových hodinách,“ upozornil Jankovec.
ACI EUROPE, ktorá zastupuje 500 letísk v 45 krajinách sveta, upozornila, že v minulom roku bol najvýraznejší nárast (o 11,4 %) na letiskách mimo Európskej únie, kde dobré výsledky dosahovali ruské a turecké letiská. V rámci EÚ bol priemerný rast na úrovni 7,7 %, avšak dvojciferný nárast mali letiská vo východnej Európe, na Cypre, na Malte a v Portugalsku. Belgicko, ktoré profituje z vysokej návštevnosti euroinštitúcií, vďaka letiskám v Bruseli a Charleroi zaznamenalo vlani nárast vyťaženosti o 10,4 %.
Aj vlani bolo v EÚ najrušnejším letisko Heathrow v Londýne, ktoré zaznamenalo 78 miliónov cestujúcich (+ 3 %). Nasledoval Paríž a letisko Charles de Gaulle (69,5 miliónov, + 5,4 %) a potom Amsterdam s letiskom Schiphol (68,5 miliónov, + 7,7 %). Podľa ACI EUROPE bola pozoruhodná aj výkonnosť barcelonského letiska, ktorá zaznamenala nárast o 7,1 % a 47,3 miliónov cestujúcich, a to aj napriek augustovému teroristickému útoku v centre Barcelony.
Letisko „hlavného mesta EÚ“ v Bruseli sa vlani ocitlo na 25. mieste rebríčka vyťaženosti, keď zaznamenalo 24,7 miliónov cestujúcich, čiže nárast o 13,6 % voči predošlému roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy