Dopyt po úveroch by mohol zoslabnúť pre sprísňovanie podmienok bánk

Napriek tomu, že v bankách sú stále nízke úroky, dopyt po pôžičkách môže mierne zoslabnúť. Dôvodom pravdepodobne budú sprísňujúce sa podmienky finančných domov. Upozorňujú na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
V poslednom štvrťroku minulého roka medzimesačný rast úverov domácnostiam zostal na úrovni 0,8 %. „Dopyt po úveroch na nehnuteľnosti zostal aj v poslednom mesiaci vysoký, aj keď je možné pozorovať mierne spomalenie na štvrťročnej báze. Podobne aj pri úveroch na spotrebu je zrejmé spomaľovanie rastu,“ uviedli vo svojom najnovšom komentári analytici národnej banky.
K tomuto vývoju mohlo podľa nich prispieť aj mierne zvýšenie úrokových sadzieb z ich historicky najnižších úrovní. „Tie však aj napriek miernemu nárastu naďalej zostávajú na nízkych úrovniach. Očakávania domácností o budúcich veľkých nákupoch sa ustálili a nenaznačujú silnejší ani slabší dopyt po úveroch v budúcnosti,“ uviedli analytici NBS.
Zoslabnutie záujmu domácností o úvery by však mohlo prísť so sprísňujúcimi sa úverovými podmienkami. Naznačili to výsledky dotazníka o vývoji ponuky a dopytu na trhu úverov. „V tejto súvislosti tiež banky očakávajú od tohto roku pokles záujmu domácností o bankové úvery,“ upozornili analytici NBS.
Úvery súkromnému sektoru v decembri medzimesačne vzrástli o 0,8 %. Medziročná dynamika sa tiež spomalila o 0,4 percentuálneho bodu (p.b.) na 10,5 %. „Rast úverov súkromnému sektoru sa v decembri zvýšil. V závere minulého roka nedošlo k výraznejšiemu splateniu úverov ako v predchádzajúcich rokoch, a tak sa javí vývoj úverov pozitívny,“ skonštatovali analytici NBS. Po sezónnom očistení vzrástli úvery nefinančným spoločnostiam medzimesačne o 0,8 %, celkovo však v poslednom štvrťroku zaznamenali mierny medzikvartálny pokles. „Firmy v poslednom štvrťroku 2017 mali dostatok prostriedkov na zníženie zadlženia, a tak splácali svoje záväzky. Bolo to najmä v priemysle, obchode a stavebníctve,“ priblížili analytici NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy