Predaj automobilov v USA v januári medziročne stúpol o 1 %

Na americkom trhu sa minulý mesiac predalo 1,15 mil. motorových vozidiel, odbyt osobných áut klesol o takmer 11 %, ale predaj nákladných automobilov a vozidiel SUV stúpol o 8 %.

Predaj áut na americkom trhu sa v januári medziročne trochu zlepšil. Podľa údajov, ktoré mala od výrobcov áut spoločnosť Autodata Corp., januárový predaj posilnil o jedno percento na 1,15 mil. vozidiel. Predaj osobných áut síce minulý mesiac oslabil o takmer 11 percent, ale odbyt nákladných automobilov a vozidiel SUV o 8 percent stúpol. Výrobca áut General Motors zvýšil predaj o jedno percento, Toyota dosiahla rast predaja o 16,8 percenta a predaj Volkswagenu stúpol o 5,2 percenta.

Automobilka Ford Motor však minulý mesiac evidovala pokles odbytu o 6,6 percenta, januárový predaj automobilky Fiat Chrysler na americkom trhu oslabil o 13 percent. Automobilka Hyundai Motor evidovala pokles odbytu o 11,3 percenta a spoločnosť Honda Motor informovala, že jej predaj klesol o 1,7 percenta.

Väčšina analytikov predpovedá, že predaj motorových vozidiel v USA v tomto roku oslabí. Napriek daňovej reforme, nízkej nezamestnanosti a vysokej spotrebiteľskej dôvere Mike Jackson, šéf firmy AutoNation, ktorá je najväčším predajcom áut v USA, odhaduje, že predaj nových áut v krajine sa v tomto roku zníži na 16,8 mil. z vlaňajšej úrovne 17,2 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy