Rast čínskeho spracovateľského priemyslu v januári oslabil

Oficiálny index nákupných manažérov priemyselného sektora, ktorý zostavuje čínska Federácia pre logistiku a nákupy, klesol na 51,3 bodu z decembrovej úrovne 51,6 bodu.

Aktivita v čínskom sektore spracovateľského priemyslu v januári posilnila najpomalším tempom za osem mesiacov. Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) sektora oslabil na 51,3 bodu z decembrovej úrovne 51,6 bodu, hoci zostal nad hranicou 50 bodov, ktorá signalizuje rast sektora. Informovala o tom v stredu čínska Federácia pre logistiku a nákupy, ktorá index zostavuje.

Z prieskumu federácie vyplynulo, že produkcia a nové objednávky spracovateľského priemyslu v januári naďalej rástli, ale pomalším tempom ako v predošlom mesiaci a zahraničný dopyt klesol. Julian Evans-Pritchard zo spoločnosti Capital Economics poznamenal, že nové objednávky na export oslabili na 15-mesačné minimum. Čínska ekonomika v minulom roku posilnila o 6,9 percenta. Tempo jej rastu tak prekonalo oficiálny vládny plán aj prognózy analytikov. Ekonómovia však očakávajú, že aktivita čínskeho hospodárstva sa v tomto roku spomalí, keďže vláda sa snaží schladiť trh s nehnuteľnosťami.

Súvisiace články

Aktuálne správy