Len jediná z hlavných kryptomien odoláva všeobecnému prepadu

, kurzy.cz;TASR Foto: thinkstock

Virtuálne meny v ostatných dvoch dňoch prekonávajú asi najhoršiu všeobecnú korekciu celého sektora. Ide o dvojciferný pokles v podstate všetkých hlavných a okrajových kryptomien. Jedinou výnimkou je mena, ktorá si namiesto poklesu dokonca pripísala niekoľko desiatok percent.

Ide o kryptomenu Tether, ktorá je previazaná s dolárom, preto svoju hodnotu v podstate nemení, stúpa a klesá spolu s dolárom a posledné dumpy ju vystrelili na 11 priečku medzi hlavných hráčov digitálnych mien. Tether je jedným z mála virtuálnych mien založených na konkrétne definovanom podkladovom aktíve. Tým sú v tomto prípade prostriedky správcu meny údajne uložené na rezervnom účte. Hodnota jedného tetheru sa údajne rovná 1 USD. Aj napriek tejto spojeneckej úprave dochádza k určitým cenovým pohybom v časena úrovni niekoľkých centov. Jeho aktuálna cena sa pohybuje okolo 1,02 USD a zvýšenie oproti minulému záveru je o cca 3 %. Trhová kapitalizácia meny sa pohybuje na úrovni 1,69 mld. USD.

Pre porovnanie bitcoin po nedávnom závratnom raste na približne 20.000 USD klesol už pod 10.000 USD. Pod touto hranicou bol naposledy 30. novembra minulého roka.
Ako uviedol portál Coindesk, najväčšia kryptomena zaznamenala v stredu pokles hodnoty na približne 9958 USD. Následne sa síce mierne zotavila, celkovo však v súčasnosti dosahuje zhruba polovicu hodnoty zaznamenanej počas decembra.

Viacerí ekonómovia a finančníci koncom minulého roka pred ošiaľom z bitcoinu varovali a niektoré štáty začali zvažovať opatrenia. Najviac sa ozývajú Južná Kórea a Čína, o reguláciách však uvažuje aj Nemecko a do obchodovania s bitcoinom stále viac vstupuje americký burzový dohľad SEC.

Práve neistota okolo regulácií tlačí cenu bitcoinu, ale aj ďalších digitálnych mien nadol. Aj druhá a tretia najväčšia kryptomena po bitcoine, ethereum a ripple, zaznamenali pokles. Podľa údajov portálu Coinmarketcap hodnota etherea klesla oproti utorku (16.1.) o 18 % a výrazný pokles zaznamenala aj hodnota meny ripple.

Súvisiace články

Aktuálne správy