Bisnode: Investičná klíma v Európe sa zlepšila, najpriaznivejšiu má Nemecko

, bisnode Foto: thinkstock

Najpriaznivejšiu investičnú klímu v Európe má aktuálne náš najvýznamnejší obchodný partner Nemecko, nasledujú dve škandinávske krajiny Nórsko a Švédsko.

Dun & Bradstreet, vedúci poskytovateľ globálnych ekonomických informácií a strategický partner poradenskej spoločnosti Bisnode, v roku 2017 zvýšil rating štrnástim krajinám sveta, k zníženiu pristúpila v desiatich prípadoch. Väčšina zmien sa týkala európskych štátov – rating klesol Poľsku a Rumunsku, zatiaľ čo Francúzko, Nemecko, Grécko, Island, Macedónsko, Cyprus, Holandsko a Portugalsko si polepšili. V rámci Európy má podľa hodnotenia D&B aktuálne najpriaznivejšiu investičnú klímu Nemecko, náš najvýznamnejší obchodný partner. Svojimi politickými, ekonomickými a obchodnými analýzami, ktoré D&B spracováva pre 132 krajín sveta, upozorňuje na riziká vyplývajúce z obchodného styku.

„Aj keď sa celosvetový rast za rok 2017 očakáva na úrovni 3,0 percent, čo je najvyššia úroveň od roku 2011 a v roku 2018 sa podľa odhadov D&B ešte zvýši na 3,1 percenta, zostáva výrazne pod úrovňou zaznamenanou pred globálnou finančnou krízou. V roku 2018 potom očakávame rast väčšiny najvýznamnejších ekonomík – USA o 2,3 percenta, eurozóna o 2,2 percenta a Rusko o 1,9 percenta. Naopak ekonomický rast spomalí vo Veľkej Británii, Japonsku a Číne,“ uvádza sa v analytickej správe Dun & Bradstreet.

„Náš analytický tím pozorne monitoruje vývoj rizika obchodovania v jednotlivých krajinách a pružne reaguje na zmeny v oblasti politického, komerčného, makroekonomického aj externého rizika,“ hovorí riaditeľ Bisnode, Jiří Skopový s tým, že klientom aj naďalej odporúča pozorne preverovať svojich obchodných partnerov a dôkladne vyhodnocovať všetky obchodné riziká vyplývajúce z obchodného styku.

Najpriaznivejšiu investičnú klímu v Európe má aktuálne náš najvýznamnejší obchodný partner Nemecko, ktorého rating D&B stanovila na stupni najnižšieho rizika investície (DB1c). Nasledujú dve škandinávske krajiny Nórsko a Švédsko (DB1d). Slovensko a Česká republika (rovnako DB2d) sú hodnotené na stupni nízkeho rizika návratnosti investície, Poľsko (DB3b) je zaradené v nižšej kategórii mierneho rizika návratnosti investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy