V tretej výzve na zateplenie rodinných domov bolo listinne doručených 164 žiadostí

Štát môže poskytnúť príspevok najviac vo výške 8 800 eur na zateplenie jedného rodinného domu. Ministerstvo dopravy a výstavby o doručených žiadostiach rozhoduje priebežne, všeobecne o poskytnutí príspevku rozhoduje do 90 dní od doručenia listinnej podoby žiadosti.

V tretej výzve na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinných domov bolo z celkovo elektronicky zaevidovaných 246 žiadostí aj listinne doručených 164, teda presne dve tretiny. Ako agentúru SITA informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV), písomne doručené žiadosti sú priebežne vyhodnocované. Štát môže poskytnúť príspevok najviac vo výške 8 800 eur na zateplenie jedného rodinného domu, čo pri počte listinne doručených žiadostí predstavuje sumu maximálne 1,443 mil. eur. Poskytnutá suma závisí od počtu schválených žiadostí a výšky príspevku.

„Ministerstvo o doručených žiadostiach rozhoduje priebežne, všeobecne sa o poskytnutí príspevku rozhoduje do 90 dní od doručenia listinnej podoby žiadosti,“ uviedol rezort dopravy a výstavby. K 21. decembru bolo k 85 žiadostiam vydané rozhodnutie o prerušení konania a rezervovaní príspevku spolu vo výške 748 tisíc eur a k piatim žiadostiam vydané rozhodnutie o poskytnutí príspevku spolu v objeme 36 313,35 eur. Pri štrnástich žiadostiach bolo zastavené konanie o poskytnutí príspevku z dôvodu nedoplnenia chýbajúcich dokladov na základe výzvy ministerstva o ich predloženie, k šiestim žiadostiam vydané rozhodnutie o neposkytnutí príspevku z dôvodu nesplnenia zákonných podmienok pre poskytnutie príspevku a pri 54 žiadostiach ešte trvalo posudzovanie predložených príloh.

Po skúsenostiach s predchádzajúcimi výzvami hodnotí ministerstvo dopravy a výstavby tretiu výzvu pozitívne z hľadiska počtu žiadostí, ale hlavne kvality ich spracovania v časti projektovej prípravy zateplenia. „Žiadatelia aj v priebehu vyhlásenej výzvy konzultovali pripravené podklady. Takže dlhšie obdobie pre podávanie bolo pozitívne tak pre kvalitu, ako aj počet žiadostí. S počtom žiadostí, ktoré boli počas troch mesiacov (do konca októbra) doručené, sme spokojní,“ oznámilo ministerstvo. Projekty na základe tepelnoizolačných vlastností dosahujú parametre pre stavebné konštrukcie od 1. januára 2016.

Z doterajších výziev malo k 21. decembru 48 rodinných domov zrealizované zateplenie a 87 rodinných domov bolo v procese zatepľovania. „O počtoch rodinných domov, ktoré sú zateplené, resp. kde sa začalo zatepľovať na základe príspevku, hovoríme z pohľadu spracovaných žiadostí, kde bolo vydané rozhodnutie o poskytnutí príspevku, resp. rozhodnutie o rezervovaní príspevku,“ priblížil rezort dopravy a výstavby. Príspevky boli teda poskytnuté v celkovej výške 242 443,76 eur a zarezervované v objeme 761 tis. eur.

V prvej a druhej výzve bolo predložených celkovo 197 žiadostí a poskytnutých 41 príspevkov spolu vo výške 194 130,41 eur. V siedmich prípadoch bolo konanie ešte prerušené pre realizáciu zateplenia. „Po ukončení predkladania žiadostí v daných výzvach (po zarezervovaní, resp. priamom poskytnutí príspevku) bola úspešnosť prvej výzvy 38 % a úspešnosť druhej výzvy 71 %. Je potrebné dodať, že v priebehu tohto roku sa realizovali legislatívne zmeny, na základe ktorých sa pre nové výzvy zmenili niektoré podmienky a zvýšil možný príspevok,“ informovalo ministerstvo dopravy a výstavby.

Časť žiadateľov z prvých dvoch výziev, ktorí mali práve prerušené konania, ich zrušili, alebo nechali uplynúť lehoty a následne podali opätovne žiadosť v tretej výzve. tento stav podľa rezortu viedol k uvedenému relatívne nízkemu počtu poskytnutých príspevkov v prvých dvoch výzvach.

Ďalšiu výzvu o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinných domov plánuje ministerstvo vyhlásiť predbežne v druhom štvrťroku 2018. O podrobnostiach bude informovať v dostatočnom časovom predstihu, pričom o zmene podmienok momentálne neuvažuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy