Koncoročné odmeny by podľa firmy McROY mala dostať približne tretina zamestnancov

Najlepšie odmeňovaní sú zamestnanci vo veľkých spoločnostiach pôsobiacich v odvetviach s vyššou tvorbou pridanej hodnoty. Ako priblížila spoločnosť McROY, ide najmä o firmy z oblastí IT, telekomunikácie, finančné služby a energetika, no čoraz bežnejšie sú aj v priemyselnej výrobe.

Nedostatok pracovníkov na trhu, tlak na rast platov a pokračujúci ekonomický rast by mali mať vplyv aj na koncoročné odmeny. Podľa odhadu personálno-poradenskej spoločnosti McROY by ich mala dostať približne tretina zamestnancov. „V tomto prípade ide o benefity nad rámec 13. a 14. platov, ktoré sú súčasťou kolektívnych alebo pracovných zmlúv. Ak zohľadníme aj tie, finančné odmeny vyplácajú koncom roka približne dve tretiny firiem,“ uviedol podpredseda predstavenstva McROY Group Luboš Sirota.

Väčšina spoločností odvíja výšku bonusov od priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Keďže platy v tomto roku rástli približne štvorpercentným tempom, vyššie by mali byť aj odmeny. Podľa personálno-poradenskej spoločnosti, v priemere by sa ich výška mala vyšplhať na vyše 900 eur. „Na prvý pohľad ide o vysokú sumu. Je však daná tým, že odmeny na konci roka dostávajú skôr lepšie platení ľudia. Buď ide o zamestnancov, ktorí pracujú v odvetviach s nadštandardnými mzdami, alebo o ľudí z manažmentu. Najčastejšie dostanú ku koncu roka k svojmu platu 30 až 80 % navyše,“ objasnil Sirota.

Najlepšie odmeňovaní sú zamestnanci vo veľkých spoločnostiach pôsobiacich v odvetviach s vyššou tvorbou pridanej hodnoty. Ako priblížila spoločnosť McROY, ide najmä o firmy z oblastí ako IT, telekomunikácie, finančné služby a energetika, no čoraz bežnejšie sú aj v priemyselnej výrobe. Najmenej časté sú odmeny podľa skúseností McROY v agrosektore a v stravovacích službách.

Z pohľadu regiónov sa nadpriemerné bonusy týkajú najmä zamestnancov na západe Slovenska, v Košiciach a na priemyselne silnom Považí. Najslabšie sú z tohto pohľadu južné okresy Banskobystrického a východné okresy Prešovského kraja.

Súvisiace články

Aktuálne správy