Fitch pokračuje v revízii hodnotenia úverovej spoľahlivosti Katalánska

Výsledok revízie ratingu bude závisieť od toho, aký vzťah bude mať katalánska vláda voči ústrednej vláde Španielska.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch ponechala dlhodobý emisný ratingy (IDR) Katalánska v zahraničnej a domácej mene, ktorý je na stupni BB, v procese revízie s možnosťou jeho zhoršenia. Revíziu ratingu agentúra začala ešte 5. októbra v súvislosti s eskaláciou politického napätia medzi ústrednou španielskou vládou a Katalánskom po referende o nezávislosti regiónu z 1. októbra, ktoré španielsky ústavný súd označil za nelegálne. Hoci spoločenské napätie odvtedy kleslo a podpora regiónu zo strany centrálnej vlády v oblasti finančnej likvidity prichádza načas, agentúra Fitch pokračuje v revízii ratingu Katalánska pred sformovaním novej regionálnej vlády po katalánskych voľbách z 21. decembra.

Výsledky volieb ukázali, že politické strany podporujúce nezávislosť Katalánska si v regionálnom parlamente udržali väčšinu a obsadili 70 zo 135 poslaneckých kresiel. Po voľbách v roku 2015 mali 72 kresiel. Fitch naďalej predpokladá, že v strednodobom časovom horizonte bude pokračovať podpora zo strany ústrednej španielskej vlády pri obsluhe katalánskeho verejného dlhu.

Agentúra očakáva, že o možnej revízii ratingu Katalánska rozhodne v priebehu najbližších štyroch mesiacov. Výsledok revízie bude závisieť od vývoja vzťahu medzi katalánskou vládou a ústrednou španielskou vládou a hlavne od toho, ako tento vývoj ovplyvni podporu katalánskej vlády zo strany centrálnej vlády v oblasti likvidity. Oslabenie tejto podpory by mohlo spôsobiť zhoršenie ratingu Katalánska o niekoľko stupňov.

Súvisiace články

Aktuálne správy