Investori uvažujú o výrobe aj v oblastiach s vyššou nezamestnanosťou

Investori uvažujú čoraz viac o možnosti umiestniť svoj zámer v odľahlejších oblastiach Slovenska s vyššou nezamestnanosťou a lacnejšou pracovnou silou než v preplnených priemyselných parkoch. A to aj za cenu vyšších dopravných nákladov. Pre TASR to povedal riaditeľ divízie prenájmu priemyselných a logistických priestorov v konzultačnej spoločnosti Colliers International Tomáš Horváth.
„V tomto smere preferujú parky s jedným nájomcom, respektíve individuálne projekty, kde nehrozí konkurenčný boj o pracovnú silu,“ uviedol. Podľa neho sa industriálnemu sektoru darí nielen pozdĺž diaľnice D2, ale aj smerom na východ Slovenska. Ponuka plôch na prenájom pre výrobu a logistiku v štandarde A je od Žiliny až po Košice však limitovaná. „Aktuálne je na východnom Slovensku viac ako 85.000 štvorcových metrov plôch na prenájom pre výrobu a logistiku,“ povedal s tým, že v regióne pôsobí niekoľko aktívnych spoločností, napríklad pri Poprade, Kežmarku, Košiciach a Prešove, ktoré majú dobré napojenie na diaľnicu.
O umiestenie výroby alebo logistického parku na východnom Slovensku sa zaujímajú prevažne spoločnosti, ktoré sa uchádzajú o štátnu dotáciu. Viacero tamojších okresov má nárok na najvyššiu štátnu dotáciu, a to je pre spoločnosti zaujímavé, konštatoval Horváth.

Súvisiace články

Aktuálne správy