Pohľad do sveta finančných podvodov: Za 15 rokov obral klientov o sto miliónov, dostal smiešne 4 roky

, Bloomberg Foto: FB/oligarh.md

Fabien Gaglio, niekdajší francúzsky bankár, pracoval na vedúcej pozícii v švajčiarskej firme Hottinger & Partners. Spravoval majetok bohatých ľudí z celého sveta. Keď niektoré investície začali vykazovať stratu, začal používať peniaze klientov na vyplácanie iných klientov. Podľa informácií agentúry Bloomberg dnes Gaglio žije v luxusnom „exile“ na Pobreží slonoviny.

Gaglio vo svojom priznaní francúzskej polícii uviedol, že sa situácia natoľko vyhrotila, že si začal vymýšľať rôzne prehlásenia a falšovať podpisy. Tvrdil, že peniaze utratil počas „šialenstva, ktoré sa ťažko vysvetľuje“.  Utrácal za luxusné dovolené, diela od Andyho Warhola či Keitha Haringa ale aj za  súkromné lietadlá. Celá táto šaráda údajne trvala 15 rokov. Gaglio v roku 2013 do vyšetrovacieho záznamu uviedol, že mu nezostalo vôbec nič. Umelecké dial mu vraj niekto ukradol len pár týždňov pred priznaním. Jedno z údajne odcudzených umeleckých diel, skulptúra výtvarníka Yvese Kleina, sa predala v aukcii v roku 2015 za 200 tisíc dolárov. Jeho bezbrehé hýrenie nakoniec odniesla aj jeho bývalá spoločnosť, na Gaglia podalo jedenásť klientov žalobu. Materská spoločnosť Hottinger & Cie musela na základe týchto udalostí a masívnych stratách vyhlásiť bankrot.

Súd nakoniec Gagliovi udelil pokutu 150 tisíc eur a odsúdil ho na 5 rokov. Gaglio sa odvolal a po ročnom pobyte v luxemburskom väzení ho dočasne prepustili a trest mu skrátili na 4 roky. V Gagliovom prípade šlo o klasickú Ponziho schému. V porovnaní inými podvodníkmi, ktorí tento systém využívali, je jeho trest veľmi mierny. Bernie Madoff dostal 150 rokov, Robert Allen Stanford 110.

Agentúra Bloomberg píše, že po prepustení sa Gaglio stiahol do luxusnej rezidenci svojej rodiny pri Cannes, ktorú si prenajal napriek prehláseniam o insolvencii.

Niektorí bývalí Gagliovi klienti sú presvedčení, že bankár to mal celé naplánované, aby unikol trestu. Ženevská prokuratúra spustila v roku 2013 vlastné vyšetrovanie a tvrdí, že „stále prebieha“. Päť rokov po priznaní sa Faiena Gaglia sú jeho bývalí klienti skeptickí. Už neveria, že svoje peniaze ešte niekedy uvidia, ani že  bankár dostane nejaký vyšší trest. Kanadská podnikateľka Diana Benedeková tvrdí, že firma Hottinger & Partners jej ukradla dvadsať miliónov dolárov. Iný klient, nemecký programátor Tilman Reissfelder zase hovorí o strate 12 miliónov. Reissfelder si najal súkromného detektíva, aby sa pustil do práce, ktorú podľa neho švajčiarske úrady zanedbali. Detektív si myslí, že Gaglio v tom nešiel sám, zohral svoje priznanie tak, aby dostal len nízky trest a odviedol pozornosť od ďalších zločinovako je pranie špinavých peňazí, či korupcia politikov. „Miera komplexnosti a množstvo aktérov sú skutočne obdivuhodné. Udržať dlhodobo v hlave túto štruktúru pod nesmiernym vonkajším tlakom znamená, že Gaglio má obrovskú pamäť,“ cituje vyšetrovateľa Bloomberg.

Fabien Gaglio si počas súdneho procesu v Luxembursku prenajal skromnú nehnuteľnosť a žil údajne len zo štátnej podpory a peňazí svojich rodičov. Potom ale podľa Bloombergu presťahoval svoju rodinu do vily vo francúzskom Beaulieu-sur-Mer. Prenájom vily stojí 10 000 dolárov mesačne. V súčasnosti už žije na Pobreží slonoviny.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy