Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa obchoduje tesne nad 58 USD/barel

Ceny ropy v piatok ráno mierne klesli. Americká ropa WTI sa obchoduje tesne nad 58 USD (48,91 eura) za barel. Dôvodom zníženia cien je nárast produkcie v USA a očakávané januárové znovuotvorenie ropovodu Forties v Severnom mori.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa v piatok ráno o 8.36 SEČ predával po 58,17 USD. To bolo o 19 centov menej než vo štvrtok (21. 12.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Februárový kontrakt na severomorskú ropu Brent zlacnel o 7 centov na 64,83 USD za barel.
Mierny pokles cien čierneho zlata prichádza po výraznom náraste zaznamenanom od utorka (19. 12.). V stredu (20. 12.) ceny podporila správa o nečakane výraznom poklese ropných rezerv v USA, ktoré sú aktuálne najnižšie za približne 2 roky.
Zdražovanie však podporuje produkciu v USA, keďže ťažba sa stáva pre mnohé americké firmy, ktoré získavajú ropu z bridlíc, opäť atraktívnou. To je dôvod neustáleho zvyšovania produkcie v Spojených štátoch, ktorá sa už teraz nachádza na rekordnej úrovni a blíži sa k 10 miliónom barelov denne. Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA predpokladá, že táto hranica bude prekonaná na budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy