Nálada vo francúzskom súkromnom sektore je najlepšia za 10 rokov

Nálada vo francúzskom súkromnom sektore sa na konci roka zvýšila a je najlepšia za 10 rokov. Index podnikateľskej dôvery sa v decembri 2017 zvýšil o 1 bod na 112 bodov, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee.

Nálada vo francúzskom súkromnom sektore sa na konci roka zvýšila a je najlepšia za 10 rokov.
Index podnikateľskej dôvery sa v decembri 2017 zvýšil o 1 bod na 112 bodov, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee. Index sa tak dostal na úroveň z decembra 2007 a naďalej zostáva vysoko nad svojím dlhodobým priemerom (100).
Nálada v decembri stúpla o dva body v stavebnom sektore, kde sa príslušný index dostal najvyššie od septembra 2008, rovnako ako v službách, kde je príslušný index najvyšší od apríla 2011. Naopak index dôvery vo výrobnom sektore klesol o 1 bod rovnako ako v maloobchode. Indexy pre oba sektory však zostávajú výrazne nad dlhodobým priemerom.
To signalizuje, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny po Nemecku bude zrejme pokračovať v solídnej expanzii aj v budúcom roku. Európska komisia (EK) počíta v roku 2018 so zvýšením francúzskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,7 % po 1,6 % v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy