MMF zhoršil prognózu rastu britskej ekonomiky

Menový fond očakáva, že hospodárstvo krajiny za tento rok vykáže rast o 1,6 %, doteraz predpokladal, že posilní o 1,7 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu rastu britskej ekonomiky za tento rok. Podľa fondu napriek silnému zotavovaniu globálnej ekonomiky na hospodárstvo krajiny negatívne vplýva brexit. MMF v stredu uviedol, že britský hrubý domáci produkt v tomto roku podľa jeho odhadu vykáže rast o 1,6 percenta. Je to mierne menej v porovnaní s predošlou predikciou, ktorá rátala s rastom o 1,7 percenta.

Fond konštatoval, že prudké oslabenie libry po vlaňajšom júnovom odhlasovaní odchodu krajiny z Európskej únie posunulo nahor infláciu, keďže zdražel britský dovoz. Výsledkom je zhoršenie príjmov a spotreby v ekonomike krajiny.

MMF dodal, že podnikateľské investície v Británii sú pre ekonomickú neistotu slabšie, ako sa očakávalo. Prognózu rastu britského hospodárstva v budúcom roku fond nezmenil a očakáva, že sa zväčší o 1,5 percenta. Dodal však, že relatívne vysoká inflácia bude naďalej negatívne vplývať na mzdy a výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy