V budúcom roku bude potrebné kryť štátny dlh a deficit za 4,5 mld. eur

Celková plánovaná potreba krytia štátneho dlhu a deficitu štátneho rozpočtu má v budúcom roku hodnotu 4,5 miliardy eur. Táto suma vyplýva zo schváleného štátneho rozpočtu na rok 2018 a je v súlade so zákonom o štátnom dlhu a zárukách. Informovala o tom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).
V budúcom roku plánuje ARDAL podľa podmienok na trhu otvoriť jednu alebo dve nové línie dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja alebo aukcie. S ohľadom na fungovanie finančných trhov a dopyt bude v prípade vhodných podmienok otvorená nová línia v celkovej hodnote 3 miliardy eur na jar 2018, so splatnosťou podľa podmienok na trhu (10 až 12 rokov), prípadne nová línia v celkovej hodnote 1,5 až 3 miliardy eur na jeseň 2018, tiež so splatnosťou podľa podmienok na trhu (kratšia až stredná splatnosť).
Celková hodnota predaných dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja sa predpokladá maximálne na úrovni 2 miliardy eur, bez ohľadu na počet transakcií. Ďalšie línie dlhopisov môžu byť otvorené podľa potrieb riadenia dlhu a požiadaviek investorov.
Aj v roku 2018 plánuje ARDAL uskutočňovať predajné aukcie dlhopisov raz mesačne, obvykle tretí pondelok v mesiaci. Podľa potrieb riadenia likvidity, krytia dlhu a požiadaviek investorov bude možné uskutočniť v jednom aukčnom dni aukciu viacerých dlhopisov. Štandardne sa predpokladá, podobne ako v roku 2017, predaj jedného až troch dlhopisov v jeden aukčný deň.
Agentúra v budúcom roku plánuje vydať do vlastného portfólia novú emisiu štátnych pokladničných poukážok (ŠPP) v celkovej hodnote 1,5 miliardy eur. Emisia sa bude pravdepodobne predávať formou tzv. konkurenčnej aukcie, a to v 2 až 4 aukciách.

Súvisiace články

Aktuálne správy