MMF znížil svoj odhad rastu britskej ekonomiky v tomto roku

Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad rastu ekonomiky Spojeného kráľovstva v tomto roku a varoval Londýn, že jeho daňové príjmy by sa mohli zmenšiť, ak banky po brexite presunú operácie do zahraničia.
Fond vo svojej výročnej analýze uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva by mal v tomto roku vzrásť o 1,6 % namiesto 1,7 %, ako predpovedal ešte v októbri.
Potvrdil však predchádzajúci odhad rastu v roku 2018, ktorý sa spomalí na 1,5 %. Dôvodom je neistota spojená s brexitom a stúpajúca inflácia, ktorá okresáva „výdavkovú silu“ britských domácností a tým brzdí ekonomiku.
Medzinárodná organizácia so sídlom vo Washingtone tiež varovala, že odchod Británie z Európskej únie by mohol prinútiť vládu, aby zvážila ďalšie zníženie verejných výdavkov v snahe vyrovnať sa tak potenciálnej strate daňových príjmov z finančného sektora a pomalšiemu rastu produktivity.
V správe sa uvádza, že aj napriek silnému oživeniu globálneho rastu a dobrej situácii v makroekonomike, referendum o odchode z EÚ má negatívny vplyv na súkromný dopyt v Británii.
Miera zamestnanosti sa drží blízko rekordných maxím a nezamestnanosť je nízka, ale oslabenie libry po referende vyvolalo infláciu spotrebiteľských cien, a tá stláča skutočné príjmy a spotrebu domácností, skonštatoval MMF.
„Rast podnikových investícií bol pritom nižší, ako by sa čakalo v kontexte silného celosvetového rastu a vysokej miery využitia kapacít. Aj to je podľa fondu dôsledok zvýšenej neistoty ohľadom brexitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy