Produkcia stavebníctva celej EÚ v októbri medzimesačne klesla, na Slovensku stúpla

Medzimesačne sa októbrová stavebná výroba v rámci celej EÚ zmenšila o 0,7 %, na Slovensku vzrástla o 5,7 %, čo bol v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, tretí najsilnejší rast.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v októbri medzimesačne oslabila o 0,4 percenta po septembrovom raste o 0,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa stavebná výroba v októbri medzimesačne zmenšila o 0,7 percenta po poklese o 0,2 percenta v predošlom mesiaci. Medziročne stavebníctvo eurozóny aj celej EÚ v októbri posilnilo zhodne o 2 percentá. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok.

Medzimesačný aj medziročný vývoj slovenského stavebníctva bol v októbri v porovnaní s priemerom za celú EÚ priaznivejší. Medzimesačne slovenská stavebná produkcia posilnila o 5,7 percenta, čo bol tretí najvýraznejší rast v rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii. Silnejší medzimesačný rast evidovali v Slovinsku (8,5 %) a Maďarsku (5,9 %) Najviac stavebníctvo v októbri oproti septembri oslabilo vo Švédsku (-2,1 %), vo Veľkej Británii (-1,6 %) a v Nemecku a v Rumunsku (zhodne -1,3 %).

Medziročne v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, stavebný sektor v októbri najviac posilnil v Maďarsku (38,1 %), v Slovinsku (29,5 %) a v Poľsku (18 %). Na Slovensku sa stavebná výroba medziročne zväčšila o 12 percent. Najvýraznejšie medziročné oslabenie stavebnej produkcie evidovali v Rumunsku (-14,3 %) a v Španielsku (-1,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy