SB počíta v rokoch 2018/19 so spomalením rastu čínskej ekonomiky

Svetová banka (SB) počíta v najbližších dvoch rokoch so spomalením expanzie čínskej ekonomiky. Jedným z hlavných dôvodov je obmedzenie úverovania.
Druhá najväčšia svetová ekonomika podľa aktuálnej prognózy SB v roku 2018 vzrastie o 6,4 % a v roku 2019 o 6,3 %. SB, naopak, mierne vylepšila očakávania pre tento rok, keď aktuálne počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,8 % namiesto o 6,7 %.
„Opatrná menová politika, prísnejšie kontroly finančného sektora a pokračujúce snahy vlády o reštrukturalizáciu ekonomiky a kontrolu rýchlosti rastu zadlženosti zrejme spôsobia spomalenie rastu,“ píše sa v správe SB.
Zotavenie globálneho obchodu bolo dôležitým faktorom, ktorý v tomto roku podporil ekonomickú aktivitu, uviedla SB. Zvýšila sa dôvera firiem, oživila tvorba pracovných miest a stabilizoval sa odlev kapitálu. Čínska mena tiež posilnila voči americkému doláru.
Vláda si pôvodne stanovila za cieľ v tomto roku nárast ekonomiky o 6,5 %, zatiaľ čo v prvých troch kvartáloch sa HDP prekvapivo zvýšil až o 6,9 %. Priaznivá situácia v ekonomike podľa SB znamená, že teraz je čas na realizáciu reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy