Ceny priemyselných výrobcov pokračovali v novembri v raste

V priemere za prvých jedenásť mesiacov tohto roka boli ceny priemyselných výrobcov na Slovensku v úhrne vyššie o 2,6 %.

Rast cien priemyselných výrobcov pokračoval aj v novembri. V úhrne v jedenástom mesiaci priemyselné ceny vzrástli medziročne o 2,1 %, kým v októbri boli vyššie o 2,3 %. V priemere za jedenásť mesiacov tak stúpli o 2,6 %. Medzimesačne boli celkové ceny priemyselných výrobcov na Slovensku v novembri oproti októbru vyššie o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Tuzemské priemyselné ceny boli v novembri medziročne vyššie o 1,7 %. Zvýšili sa ceny priemyselnej výroby o 2,9 %, ťažby a dobývania o 2,1 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,3 % a klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,1 %. V samotnej priemyselnej výrobe rástli najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 11,9 % a výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 8,1 %. Klesli ceny výroby základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 1,7 %, dopravných prostriedkov o 0,6 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 0,3 %. Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v novembri oproti októbru zvýšili o 0,2 %.

Medziročný rast priemyselných cien pre export dosiahol v jedenástom mesiaci tohto roka 2,5 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 8,4 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,9 %, priemyselnej výroby o 2,4 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 4,8 %. V rámci priemyselnej výroby stúpli najmä exportné ceny výroby textílií, odevov, kože, kožených výrobkov o 15,5 %, koksu a rafinovaných ropných produktov o 14,2 % a výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 13,4 %. Naopak, klesli najmä ceny výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 4,7 %. V medzimesačnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov pre export v novembri vzrástli o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy