Agentúra Fitch zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Srbska

Srbsko v tomto roku prekonalo svoj plán v oblasti rozpočtu a Fitch odhaduje, že vykáže prebytok verejných financií na úrovni 0,5 percenta hrubého domáceho produktu.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila Srbsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupeň BB z úrovne BB- a pridelila mu stabilný výhľad. Agentúra očakáva, že fiškálna konsolidácia v krajine bude v rokoch 2018 a 2019 pokračovať, čo povedie k nižším deficitom verejných financií v porovnaní s inými štátmi s ratingom na stupni BB.

Srbsko v tomto roku prekonalo svoj plán v oblasti rozpočtu a Fitch odhaduje, že vykáže prebytok verejných financií na úrovni 0,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Išlo by o prvý prebytok od roku 2005. Agentúra zároveň predpokladá, že srbský verejný dlh po výraznom poklese v roku 2017 na úroveň 63,6 percenta HDP bude postupne klesať, a to na 62,1 percenta HDP v budúcom roku a na 60,6 percenta HDP v roku 2019.

Podľa prognózy agentúry ekonomika Srbska po raste o 1,9 percenta v tomto roku sa v budúcom roku reálne zväčší o 3 percentá a v roku 2019 posilní o 3,3 percenta. Hospodársky rast krajiny podľa agentúry bude podporovať pretrvávajúci silný domáci dopyt a pokračujúci prílev priamych zahraničných investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy