Rast inflácie v Nemecku sa v novembri zrýchlil

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v novembri zrýchlilo tak, ako to naznačil predbežný odhad. Ukázali to spresnené, konečné údaje spolkového štatistického úradu Destatis.
Index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v novembri medziročne vzrástol o 1,8 % po októbrovom zvýšení o 1,6 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku v novembri stúpli o 0,3 %, zatiaľ čo v októbri stagnovali. Destatis tak potvrdil svoje predbežné výsledky uverejnené 29. novembra.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny energií v novembri medziročné vzrástli o 3,7 %. Bez energií dosiahla miera inflácie minulý mesiac 1,7 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v novembri vzrástol medziročne o 1,8 % (o 1,5 % v októbri) a medzimesačne o 0,3 %. Aj tieto údaje sa zhodujú s rýchlym odhadom.
Destatis zverejnil aj separátne údaje o vývoji veľkoobchodných cien, ktoré v novembri stúpli medziročne o 3,3 % a medzimesačne o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy