Ceny amerických výrobcov vzrástli v novembri najvýraznejšie za takmer šesť rokov

Ceny výrobcov v Spojených štátoch vzrástli v novembri v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní, pričom medziročne dosiahli najvyšší rast za takmer šesť rokov. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo práce.
Ceny producentov sa v novembri oproti októbru zvýšili o 0,4 % a už tretí mesiac po sebe si udržali stabilné tempo rastu. Medzimesačný vývoj cien producentov je lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s miernym spomalením rastu na 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa ceny výrobcov v USA zvýšili v novembri o 3,1 %. To je najvýraznejšie tempo rastu od januára 2012, k čomu najviac prispeli ceny energií. V januári 2012 sa ceny amerických producentov zvýšili rovnako o 3,1 %.
Jadrové veľkoobchodné ceny, ktoré nezahrňujú nestabilné ceny potravín a energií, vzrástli v novembri medzimesačne o 0,3 %. Oproti vývoju v októbri tak mierne spomalili tempo rastu, keď sa v októbri zvýšili o 0,4 %. V porovnaní s očakávaniami bol však rast vyšší, keďže analytici predpokladali spomalenie rastu na 0,2 %. Oproti novembru minulého roka sa jadrové ceny výrobcov zvýšili o 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy