Česi hovoria o eure za 20 korún, ale častejšie o tom, že ho ani nechcú

, Echo24 Foto: TASR/AP

Dvadsať českých korún za euro je kurz, s ktorým by Česi podľa guvernéra Českej národnej banky Jiřího Rusnoka mali počítať, pokiaľ by prešli na spoločnú menu. Zatiaľ, čo sa názory expertov, či je to kurz reálny, alebo nie, rozchádzajú, politici a značná časť obyvateľstva má jasno v tom, že euro za svoju menu prijať nechcú.

Menový kurz je jedna z najdôležitejších vecí v ekonomike. Jeho pohyby, pokiaľ nejde o dramatické fluktuácie, pomáhajú udržať ekonomiku v rovnováhe. Vstup do eurozóny znamená de facto zafixovanie kurzu na večné časy.

Koruna v uplynulom týždni posilňovala, voči euru dosiahla kurz 25,56.

Pokiaľ sa bude ekonomike dariť, koruna bude posilňovať. Je preto logické, že s posilňujúcou korunou narastá aj záujem o spoločnú menu zo strany firiem. Česká ekonomika je proexportne orientovaná, so silnejúcou korunou sa vývoz zdražuje, naopak lacnejší je dovoz. Silnejšia koruna mimo znamená aj lepšie zhodnocovanie úspor domácností. A zatiaľ čo niektoré české firmy by boli za prijatie eura, nálada v spoločnosti je opačná. Proti euru sa vyslovila väčšina českých občanov a chýba aj politická vôľa. Kriticky sa stavia k prijatiu spoločnej meny aj designovaný premiér Andrej Babiš (ANO). „Eurozóna bol ekonomický projekt, ale stal sa z neho politický. A ja nechcem ručiť za grécke dlhy, za talianske banky, nechcem byť súčasťou tohto systému, pretože nám to nič dobré neprinesue,“ cituje Babiša Echo24 s tím, že Babiš vidí v prijatí eura viac nevýhod než výhod.

„V diskusii o eure mi dlhodobo chýba racionalita a prevažujú skôr mýty, polopravdy a dezinformácie, ktoré cielene šíria odmietači spoločnej európskej meny… chýba mi väčšia komunikácia s občanmi. Aj  preto sa nachádzame v situácii, kedy 70 % českej populácie prijatie eura odmieta,“ povedal pre denník Echo 24 Michal Pícl, ekonomický expert ČSSD.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy