Očakávania v nemeckej ekonomike sa v decembri zhoršili

Z prieskumu inštitútu ZEW vyplýva, že očakávania v ekonomike Nemecka oslabili, ale hodnotenie terajšej situácie sa zlepšilo.

Index očakávanej situácie v nemeckej ekonomike, ktorý zostavuje inštitút ZEW, v decembri medzimesačne klesol. Index stratil 1,3 bodu a oslabil na úroveň 17,4 bodu. Inštitút o tom informoval v utorok na svojej internetovej stránke. Ukazovateľ terajšej ekonomickej situácie v Nemecku však posilnil o 0,5 bodu na 89,3 bodu.

„Terajšia neistota v súvislosti s formovaním vlády v Nemecku nemala nijaký významný vplyv na hodnotenie ekonomického výhľadu,“ povedal šéf inštitútu ZEW Achim Wambach. Experti na finančný trh však podľa jeho slov očakávajú, že negatívne vplyvy bude mať neistota týkajúca sa vyjednávaní o brexite a reforiem EÚ.

Pokiaľ ide o ekonomický vývoj v eurozóne, index, ktorý mapuje očakávania expertov na finančný trh, v decembri oproti novembru oslabil o 1,9 bodu na hodnotu 29 bodov. Avšak ukazovateľ terajšej ekonomickej situácie v eurozóne medzimesačne opäť posilnil, a to o 2,9 bodu na 50,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy