Opozičná novela zákona o sociálnom poistení dostatočnú podporu nezískala

Opozičná poslankyňa Natália Blahová navrhovala zvýšiť vekovú hranicu pre získanie spôsobilosti nadobúdať práva a brať na seba povinnosti, ak ide o nárok na sirotský dôchodok, a to z doterajších 15 rokov veku oprávnenej osoby na 18 rokov veku.

Národná rada SR neposunula do druhého čítania návrh novely zákona o sociálnom poistení od poslankyne za SaS Natálie Blahovej. Opozičná poslankyňa navrhovala zvýšiť vekovú hranicu pre získanie spôsobilosti nadobúdať práva a brať na seba povinnosti, ak ide o nárok na sirotský dôchodok, a to z doterajších 15 rokov veku oprávnenej osoby na 18 rokov veku. Jej návrh v prvom čítaní podporilo 36 poslancov, proti bolo 17 zákonodarcov a 82 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Predložený návrh podľa Blahovej reaguje na požiadavky aplikačnej praxe, kedy nezarábajúce 15-ročné siroty v pubertálnom veku sú príjemcami pomerne veľkých súm, ktoré využívajú ako vreckové v súlade so svojimi subjektívnymi prioritami. „Toto nastavenie deformuje u mladého človeka vnímanie hodnoty peňazí ako ekvivalentu práce a do budúcna výrazne znižuje šance osvojiť si pracovné návyky a vlastnou prácou si zabezpečiť zdroj príjmov tak, aby neboli svojmu okoliu alebo štátu na príťaž,“ zdôvodnila svoj legislatívny návrh.

Súvisiace články

Aktuálne správy