Tempo medziročnej inflácie v ČR sa spomalilo

Novembrová medziročná inflácia v krajine bola vo výške 2,6 percenta, čiže oproti októbru sa zmiernila o 0,3 percentuálneho bodu.

České spotrebiteľské ceny v novembri medzimesačne stúpli o 0,1 percenta. Tempo medziročnej inflácie v krajine sa v novembri v porovnaní s októbrom zmiernilo o 0,3 percentuálneho bodu na úroveň 2,6 percenta. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad. Medzimesačne zdraželi pohonné hmoty o 1,6 percenta a v rámci potravín stúpli hlavne ceny vajíčok, a to o 37,8 percenta. Oproti októbru však klesli ceny dovoleniek s komplexnými službami o 2,1 percenta.

V medziročnom porovnaní sa v novembri v Česku spomalil rast cien masla. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka bolo maslo drahšie o 33,3 percenta, pričom v októbri bola jeho cena medziročne nižšia o 50,7 percenta. Ceny zeleniny, ktoré v októbri boli medziročne vyššie o 10,4 percenta, v novembri v medziročnom porovnaní o 2,3 percenta klesli. Odevy v novembri medziročne zlacneli o 1,6 percenta. V segmente bývania sa v ČR v novembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška znížili ceny tepla a teplej vody o 2,2 percenta a ceny zemného plynu o 0,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy