Bez práce koláče: Ale kedy vlastne skutočne pracujeme?

, priceonomics Foto: thinkstock

Ak chceme byť úplne presní, tak je to októbrový pondelok o jedenástej hodine dopoludnia. Vo všetkých ostatných dňoch sme v podstate málo produktívni.

Udržanie osemhodinového pracovného času v rovnakom nasadení počas celého roka je skôr snom, než realitou dnešného pracoviska. Ráno prichádzame na pracovisko s dostatočným odhodlaním, pustíme sa do niekoľkých úloh, poobedujeme, potom sa postupne elán vytráca a končí to čítaním blogov a rozposielaním žartovných videí.

Existujú však určitý časy, kedy je najpravdepodobnejšie, že pracovnú úlohu úspešne zvládneme.

Na základe analýzy údajov Redbooth sa dá presnejšie určiť kedy ľudia tvoria a plnia si svoje pracovné úlohy. Používatelia vytvorili viac ako 1,8 milióna projektov a 28 miliónov úloh od spustenia Redbooth. Ktoré dni v týždni sú na základe týchto anonymných údajov najlepšie pre produktivitu? Ktoré mesiace, alebo dokonca ročné obdobia?

Väčšinou úlohy zvládneme do 11 hodiny, to je najproduktívnejšia časť dňa.
– Po obede klesá naša produktivita, po štvrtej hodine rapídne
– Najproduktívnejší deň v týždni je pondelok (20,4 % úloh)
– Najmenej produktívni sme na konci týždňa (piatok, 16,7 %) a nie je prekvapením, že počas víkendov prakticky vôbec (sobota + nedeľa, 4,7%)
– Najvyšší percentuálny podiel úloh bol dokončený v októbri (9,5 %) najnižšie percento úloh bolo ukončených v januári (7,2 %)
– Jeseň sa zaraďuje do najproduktívnejšej sezóny (22,8 %) a zima je zďaleka najmenej produktívnym ročným obdobím

Začnime s časom. Všetky časy boli normalizované pre príslušné časové pásma aby sa dosiahla jednotnosť. Z grafu, ktorý nám poskytuje jasný obraz produktivity v priebehu priemerného pracovného dňa, je vidieť, že väčšina ľudí naozaj nechodí do práce na siedmu ráno a že po 17.00 pracovný výkon rýchlo upadá. Dôležité však je, že sa vlastne nikdy úplne nestratí. Tímy sú schopné dokončiť prácu v ktorejkoľvek dennej hodine, pričom malá časť ľudí pracuje do neskorej noci. Percento ukončených úloh (9,7 %) vrcholí o 11:00 hod., čo je tesne predtým, než sa typický pracujúci človek dostane na obed. Medzi 11.00 a 13.00 dochádza k veľkému poklesu produktivity (s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli tráveniu obeda) a po 13.00 sa už produktivita nikdy nevráti na vrchol.

Poďme sa ďalej pozrieť na dni v týždni. Počas dňa sa nám najviac darí o 11.00 hod. a podobne je to aj v rámci pracovného týždňa. Najväčšie percento úloh (20,4 %) sa dokončí v najneobľúbenejšom deň v týždni, v pondelok. V tesnom závese je utorok (20,2 %) a ako sa blíži víkend výkonnosť postupne klesá. V piatok je dokončených len 16,7 % úloh, čo znamená, že piatok je takmer o 20 % menej produktívny ako pondelok. A cez víkendy už jednoznačne odmietame pracovať. Len zhruba 4,7 % týždenných úloh má svoj finiš v sobotu a nedeľu. Vzhľadom na relatívne nízke čísla pre dokončenie práce záverom týždňa je pravdepodobné, že v pondelok sa snažíme všetko dohnať. Štúdie ukázali, že až 81 % pracovníkov má syndróm zvaný "nedeľné blues", alebo pocit strachu z nadchádzajúceho pracovného týždňa. Je možné, že táto obava nás tlačí k tomu, aby sme začiatkom týždňa pracovali viac.

Naša produktivita práce sa nelíši len v týždennom delení, ale aj počas ročných období. V skutočnosti ide o celkom veľký percentuálny rozdiel v mesačnej pracovnej výkonnosti. Počas pracovného týždňa chceme, aby sme mali veci čo najskôr za sebou, to však nie je prípad roka ako celku. Ako vidíte z grafu, záver roka je omnoho produktívnejší, čo sa pracovných úloh týka. September (8,8 %), október (9,5 %) a november (9 %) výkonnosťou ďaleko presahuje január (len 7,2 % ročných úloh). Začiatok roka je teda až o 25 % menej produktívny ako október. Môže to byť spôsobené tým, že začiatkom roka si zvyčajne stanovujeme ciele, a nesnažíme sa ich dosiahnuť. Ale ako sa rok pomaly končí, snažíme sa všetko dohnať.

Zoskupenie mesiacov do ročných období odhaľuje podobný trend. Najlepšie výsledky výkonnosti prináša jeseň, s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že chceme potiahnuť v práci pred blížiacimi sa sviatkami.

Samozrejme, každý pracuje inak, takže tieto výsledky sa nedajú zovšeobecňovať. Je však pravdepodobné, že robiť veci po obede, si vyžaduje obrovskú dávku zanietenosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy