Crowdfunding má veľký potenciál, regulovať ho zatiaľ neplánuje

Ministerstvo financií (MF) SR vníma problematiku crowdfundingu ako aktuálnu tému s veľkým potenciálom do budúcnosti. Konštatoval to pre TASR tlačový odbor rezortu.
„MF SR sleduje rôzne crowdfundingové aktivity, najmä v oblasti svojej pôsobnosti, kde sa ako najvýznamnejšia oblasť javí tzv. „peer to peer“ požičiavanie,“ konštatuje ministerstvo vo svojom stanovisku.
Zároveň pripomína, že v súčasnosti nie je crowdfunding nijako špeciálne regulovaný ani dohliadaný. „Zároveň MF SR aktuálne neplánuje problematiku crowdfundingu špeciálne upravovať,“ dodal rezort financií.
Jedným zo základných druhov crowdfundingu je požičiavanie a v rámci neho poskytovanie tzv. „peer to peer“ pôžičiek medzi fyzickými osobami. Pri tomto spôsobe vystupujú spravidla tri základné subjekty, a to dlžník, veriteľ a internetová platforma, ktorá umožňuje ich spojenie.
„Pri poskytovaní pôžičiek aj pri požičiavaní si cez takúto platformu existujú isté riziká tak na strane toho, kto požičiava (veriteľ), aj toho, kto si berie pôžičku (dlžník),“ upozorňuje Národná banka Slovenska (NBS).
Centrálna banka na oblasť crowdfundingu nedohliada, vydala však k nemu stanovisko, ktorého cieľom je poskytnúť verejnosti aktuálne informácie o tejto oblasti a zároveň poukázať na možné riziká. V plnom znení je zverejnené na jej internetovej stránke www.nbs.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy