V októbri sa podniky v bankách zadlžovali menej

V októbri tohto roka sa na Slovensku podniky zadlžovali menej. Naopak, rast úverov domácnostiam zostal naďalej silný. Podobný vývoj bol aj pri vkladoch. Podniky do bánk ukladali menej finančných zdrojov, vklady domácností rástli, aj keď nižším tempom ako v predchádzajúcom období. Vo svojom najnovšom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
V desiatom mesiaci tohto roka úvery súkromnému sektoru vzrástli medzimesačne o 0,4 %. Medziročná dynamika sa spomalila o 0,7 percentuálneho bodu (p.b.) na 11,3 %. „Rast úverov súkromnému sektoru sa zmiernil. Úvery nefinančným spoločnostiam sa po takmer rok trvajúcom raste medzimesačne znížili,“ uviedli analytici NBS. Menej sa zadlžovali firmy v oblasti priemyslu a obchodu. Naopak, naďalej sa zadlžovali podniky z oblasti stavebníctva a realít.
„Po slabších výkonoch a tržbách v polovici roka a potrebe zvýšeného externého financovania sa zdá, že sa podniky rozhodli pre nižšie využívanie úverových zdrojov koncom roka,“ zdôvodnili vývoj analytici. Objednávky a nálady podnikov však zostávajú vysoké, existuje tak predpoklad, že podniky budú aj naďalej investovať a čerpať úverové zdroje.
Rast úverov domácnostiam medzimesačne zrýchlil o jedno percento. Ľudia mali podľa analytikov NBS vyšší záujem najmä o úvery na spotrebu. „Úvery na spotrebu, ako aj na nákup nehnuteľností sú podporované zlepšujúcou sa situáciou na trhu práce a nízkymi nominálnymi úrokovými sadzbami, ktoré sa v októbri dostali na nové historické minimá,“ skonštatovali analytici NBS s tým, že v ďalšom období predpokladajú oslabenie záujmu o úverové zdroje. Vplyv na to by mali mať opatrenia NBS, aby banky zodpovednejšie poskytovali úvery, a tým sa posilnila odolnosť sektora.
Vklady súkromného sektora v októbri medzimesačne vzrástli o 0,6 %. Medziročný rast sa zrýchlil o 0,8 p.b. na 5,8 %. „Priaznivý vývoj celkových vkladov však maskuje rozdielny vývoj v jednotlivých sektoroch. Vklady nefinančných spoločností medzimesačne stagnovali, keď poklesli vklady v priemysle a veľkoobchode. Naopak, rástli vplyvom aktivity v stavebníctve a realitách,“ doplnili analytici NBS.
Viac peňazí na vkladové účty dávali domácnosti. Medzimesačne vklady vzrástli o 0,4 %, avšak dynamika sa spomaľuje. Domácnosti sú tak ochotné viac míňať. „Naznačuje to pokračovanie silného rastu súkromnej spotreby aj koncom roka. Potvrdzuje to aj nárast vkladov v odvetví maloobchodu,“ dodali analytici národnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy