USA začali prešetrovať čínsky dovoz hliníkových plechov

Po vyše štvrťstoročí ide o prvé antidumpingové prešetrovanie, ktoré vláda krajiny začala z vlastnej iniciatívy a nie v reakcii na sťažnosti amerických firiem.

Americká vláda začala prešetrovať, či sa čínske hliníkové plechy nepredávajú na trhu krajiny za nelegálne nízke ceny. Informovalo o tom ministerstvo obchodu USA. Po viac ako štvrťstoročí ide o prvé antidumpingové prešetrovanie, ktoré vláda krajiny začala z vlastnej iniciatívy a nie v reakcii na sťažnosti amerických firiem. Antidumpingové prešetrovanie, ktoré americká vláda naposledy realizovala z vlastnej iniciatívy, bolo v roku 1985 a týkalo dovozu japonských polovodičov.

„Prezident Trump od prvého dňa dal najavo, že nečestné obchodné praktiky sa nebudú tolerovať,“ uviedol americký minister obchodu Wilbur Ross. „Po viac ako štvrťstoročí sme začali obchodné prešetrovanie z vlastnej iniciatívy, čím opäť ukazujeme, že sme neustále bdelí pri podpore slobodného, čestného a recipročného obchodu,“ dodal. Americké ministerstvo obchodu zároveň začalo prešetrovať, či Čína svojich výrobcov hliníkových plechov nesubvencuje. Z vlastnej iniciatívy americká vláda subvencie prešetruje prvýkrát odvtedy, ako sa v roku 1991 zaoberala dovozom kanadského reziva z mäkkého dreva.

Prešetrovanie čínskeho dovozu hliníkových plechov vláda USA začala tri týždne po tom, ako americký prezident Donald Trump navštívil Peking a stretol sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Hoci ich stretnutie bolo priateľské, všeobecne sa očakávalo, že prezident USA zvýši tlak na čínsku vládu s cieľom redukovať americký obchodný deficit. Vlani bol schodok USA v obchode s tovarmi voči Číne v sume 347 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy