Farmárom prácu na poliach v 46. týždni najviac spomaľovalo počasie

Farmárom prácu na poliach v 46. týždni najviac spomaľovalo nepriaznivé počasie. Naopak, na územiach, kde to počasie umožňovalo, pokračovali poľnohospodári s ošetrovaním ozimín, hnojením a výkonom jesenných orieb. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
„V 46. týždni spadlo najviac zrážok na severnom a strednom Slovensku, najmenej v juhozápadnej časti našej krajiny. Vo vyššie položených dolinách na severe Slovenska dosahovali teploty aj mínus 10 stupňov Celzia,“ priblížila.
Informovala, že v bratislavskom regióne (okresy Bratislava, Malacky, Pezinok) pokračovali jesenné práce v pomalšom tempe. Mierne pokročil zber cukrovej repy a kukurice na zrno.
„V okrese Galanta už farmári zberové práce prakticky ukončili. Výnimku tvorí cukrová repa a hrozno určené na neskorý zber. Po skončení zberových prác môžeme jednoznačne skonštatovať, že mimoriadne teplé počasie bez potrebných zrážok počas siedmich mesiacov roka 2017 spôsobilo značný výpadok produkcie. Okrem hustosiatych obilnín poľnohospodárov v regióne Galanta trápi aj výška dosiahnutej produkcie plodín v rámci jesenného zberu,“ spresnila.
V regióne Nitra (okresy Nitra, Topoľčany, Šaľa, Zlaté Moravce) farmári podľa Holéciovej už ukončili výsev pšenice. Tesne pred ukončením výsevu sú aj v okrese Nové Zámky.
Typicky jesenné počasie mali podľa nej v uplynulých dňoch v regióne Trenčín (okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín), aj napriek tomu však jesenné práce výrazne pokročili. Poľnohospodárom chýba ešte osiať asi 300 hektárov (ha) plánovanej plochy u pšenice. „Výsev hrachu, jačmeňa, raže a tritikale je ukončený,“ doplnila.
Poľnohospodárom v regióne Turca (okresy Martin a Turčianske Teplice) a Kysúc (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto) počasie nedovolilo pokračovať v jesenných prácach.
Na strednom Slovensku v regióne Zvolen aj Banská Bystrica sú podľa Holéciovej osevy ozimín a zbery jesenných plodín ukončené. Rovnako je to aj v regióne Rimavskej Soboty či Poprad. V regióne Dolného Spiša (okres Gelnica, Levoča, Spišská Nová Ves) podľa možností počasia sa ešte pasú prežúvavce, poľnohospodári ošetrujú trvalé trávne porasty.
„Práce pokračujú ešte v severných okresoch východného Slovenska. V okrese Bardejov poľnohospodári dokonca predpokladajú, že vplyvom nepriaznivého počasia už nebude možné v roku 2017 vstúpiť poľnohospodárskou technikou na ornú pôdu,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy