Európa potrebuje silných spojencov, povedal V. Orbán na summite SVE16 a Číny

Vo východnej a strednej Európe vzniklo najkonkurencieschopnejšie investičné prostredie Európy, tvrdí predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Jeho slová zazneli v pondelok na otvorení hospodárskeho a obchodného fóra konaného v Budapešti pri príležitosti šiesteho summitu vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny.
Čínsky premiér Li Kche-čchiang na tomto podujatí zdôraznil, že spolupráca je vzájomne výhodná pre Čínu i krajiny strednej a východnej Európy, približuje agentúra MTI. „V uplynulých rokoch sa významne prehĺbila hospodárska spolupráca medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy. Táto spolupráca spája oba konce eurázijského kontinentu,“ uviedol Li.
Čínsky ministerský predseda ďalej poznamenal, že jeho krajina je vo veľkom rozmachu – ročne vznikne množstvo nových podnikov, ktoré vytvárajú nové pracovné miesta, a Čína zároveň modernizuje aj tradičné odvetvia.
„Ázia – a v rámci nej Čína – sa mohutne rozvíja. Prichádza obdobie, keď Európa bude potrebovať k svojmu ďalšiemu rozvoju technickú a finančnú účasť Východu,“ povedal Orbán, ktorý varoval Európu pred uzatváraním sa a odporučil jej zabezpečiť si silných spojencov.
Maďarský premiér oznámil, že v pondelok bude v maďarskom vestníku zverejnený tender na obnovu železničnej trate Budapešť – Belehrad, ktorú financuje Čína.

Súvisiace články

Aktuálne správy