ECB: Kryptomeny nepredstavujú hrozbu pre euro, ich vývoj sledujeme

, Reuters,Dimanche Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zvýšenie povedomia, ale aj investičná hystéria. Pokiaľ ide o Bitcoiny, ako by sa Európska centrálna banka zdržiavala vyjadrení ohľadom rôznych správ a udalostí. Pritom v minulosti už blockchain technológiu niekoľkokrát komentovala.

Európska centrálna banka sa do debát o problematike kryptomien veľmi nezapájala. Až kým Benoît Cœuré, výkonný člen ECB, mlčanlivosť neprelomil. Vo svojej reči zdôraznil, že kryptomeny neignorujú. Napriek tomu, že táto organizácia nemá oprávnenie regulovať digitálne meny, banka sleduje ich vývoj a stručne spracúva stanoviská ohľadom bitcoinu i ďalších, vysvetlil Cœuré postoj banky voči kryptomenám v rozhovore pre Le Journal du Dimanche. V súčasnosti ECB nepovažuje kryptomeny za hrozbu pre euro. Cœuré uviedol, že tieto meny nepredstavujú žiadne monetárne riziko, keďže ide o  bezvýznamné čiastky. „Kryptomeny sú špekulatívne finančné nástroje vytvárajúce finančné riziká, prípadne aj kriminálnej povahy. Centrálne banky dôkladne sledujú ich vývoj, pretože sa môžu rozšíriť veľmi rýchlo, obzvlášť v krajinách odkláňajúcich sa od hotovostných platieb,“ vysvetlil Benoît Cœuré.

Niektoré krajiny, ako napríklad Švédsko, kde už prevládajú bezhotovostné platby, sa prikláňajú aj k platbám v kryptomenách. Pre bankovky a mince to znamená jediné, čím ďalej tým menej. To je dôvod, prečo centrálne banky nemôžu jednoducho odignorovať digitálne meny, a snažia sa ich naopak starostlivo monitorovať.  

Benoît Cœuré nie je jediný, kto sa vyjadril v otázke postoja ECB voči kryptomenám. Pred ním to bol aj viceprezident ECB Vitor Constancio. Ten v septembri tohto roka uviedol, že technológia blockchain nepredstavuje hrozbu pre politiku centrálnej banky. Po tomto vyhlásení nasledovalo ďalšie, a to priamo od prezidenta ECB. Mario Draghi vysvetlil, že ECB nemá právomoc regulovať alebo zakázať používanie kryptomien. Záujem zo strany ECB neskôr potvrdil i ďalší jej zástupcovia, konkrétne člen správnej rady Ewald Nowotny. Ten na konferencii vo Florencii nedávno prezradil, že centrálna banka údajne uvažuje o regulácii kryptomien, inšpirovala sa postupom v Číne.

„Pýtame sa sami seba, či by zákonodarcovia alebo centrálne banky nemali zasiahnuť, tak ako v Číne, kde kryptomeny zakázali, keďže ich považujú za podvod,“ cituje Nowotneho agentúra Reuters. Zároveň však dodal, že trh digitálnych mien nie je natoľko veľký, aby mohol vyvolať finančnú nestabilitu. „Je to ako investovanie do akcií na burze. Investori môžu utrpieť straty a pokiaľ k tomu dôjde, musia sa s nimi jednoducho vyrovnať,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy