Priemyselná produkcia eurozóny aj celej EÚ v septembri medzimesačne klesla

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v septembri medzimesačne klesla o 0,6 percenta a v rámci celej EÚ sa zmenšila o 0,5 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v septembri medzimesačne klesla o 0,6 percenta po augustovom raste o 1,4 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa priemyselná výroba zmenšila o 0,5 percenta, keď v auguste vzrástla o 1,7 %. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v septembri zvýšila o 3,3 percenta a v rámci celej EÚ o 3,6 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku priemyselná výroba posilnila medzimesačne o 0,8 % a v medziročnom porovnaní bola nižšia o 2,4 %.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa priemyselná produkcia v septembri medzimesačne najvýraznejšie zväčšila v Holandsku (4,3 %), Švédsku (2,4 %) a Estónsku (2,3 %) Medzimesačne výroba najviac klesla v Portugalsku (-6,7 %), Dánsku (-3,7 %) a v Grécku (-3,6 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa produkcia priemyselného odvetvia najviac zvýšila v Lotyšsku (12,9 %), v Slovinsku (8,6 %) a v Maďarsku (8 %). Medziročné oslabenie výroby priemyselného sektora v auguste evidovali v Írsku (-3,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy