Rast nemeckej ekonomiky sa v 3. kvartáli zrýchlil na 0,8 %

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa počas leta zrýchlilo. Motorom expanzie bol zahraničný obchod a zvýšenie investícií mnohých firiem.
Hrubý domáci produkt (HDP) v 3. štvrťroku medzikvartálne na cenovo, sezónne a kalendárne upravenej báze stúpol o 0,8 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis. Na porovnanie, v 2. kvartáli sa HDP zvýšil o 0,6 % a v prvých troch mesiacoch tohto roka dokonca o 0,9 %. Experti počítali v 3. kvartáli so stagnáciou tempa rastu na 0,6 %.
Jedným z motorov expanzie bol počas troch mesiacov od júla do septembra napríklad zahraničný obchod, ktorý profitoval z oživenia globálnej ekonomiky. Export v 3. kvartáli rástol rýchlejšie ako import. Ďalším impulzom boli firemné investície do vybavenia.
Dôvera v nemeckom podnikateľskom sektore je najlepšia v histórii. „Nálada medzi šéfmi firiem dosiahla nové historické maximum,“ uviedol šéf inštitútu Ifo Clemens Fuest. „Nemecká ekonomika ide na plný plyn.“
V medziročnom porovnaní sa nemecký HDP v 3. kvartáli na kalendárne upravenej báze zvýšil o 2,8 % po 2,3-% náraste v predchádzajúcich troch mesiacoch. Experti očakávali expanziu o 2,3 %.
Na cenovo očistenej báze HDP stúpol o 2,3 % po 1-% zvýšení. Ekonómovia prognózovali nárast len o 2 %.
Experti počítajú s tým, že netradične dlhá expanzia najväčšej európskej ekonomiky bude v najbližšom čase pokračovať. Mnohí analytici a ekonómovia zvýšili svoje predpovede rastu nemeckého hospodárstva. Napríklad poradcovia spolkovej vlády, takzvaní piati mudrci, počítajú v tomto roku so zvýšením HDP o 2 % a v roku 2018 o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy