Akcie, bondy, fondy, bitcoiny: Do čoho sa oplatí dnes investovať

, CNBC Foto: YT/The Late Show with Stephen Colbert

Nechaj svoje peniaze zarábať! Ale ako? Známy investor Mark Cuban má jednoduchú radu pre tých, ktorí príliš veľa o trhoch nevedia.

Za najlepší spôsob, ako investovať svoje peniaze, považuje Cuban vložiť ich do lacného fondu, ktorý kopíruje index S & P 500. V indexe Standard & Poor's 500 je 500 najväčších amerických spoločností. Fond ponúka rôznorodosť a za nízke náklady prináša dobré dlhodobé výnosy. S takýmto doporúčaním súhlasí aj investorská ikona a výkonný riaditeľ Berkshire Hathaway Warren Buffett. "Dôsledne nakupujte indexový fond s nízkymi nákladmi S & P 500, myslím, že to je vec, ktorá má praktický význam v celom rozsahu." A hlavne neprestávať v nákupoch, radí Buffett, dokonca ani v v obdobiach bez návratnosti alebo počas strát.

Zatiaľ čo S & P 500 je podľa Cubana tá najlepšia stávka, za zlý nápad nepovažuje ani investovanie istej časti úspor do digitálnych mien ako je bitcoin alebo ethereum. Ako povedal v nedávnom rozhovore pre Vanity Fair, "ak ste skutočný dobrodruh môžete vziať 10 percent  svojich úspor a vložiť ich do bitcoinu alebo etherea. Ale ak niečo také urobíte, musíte si povedať, že ste už o tieto peniaze prišli. Je to ako zbierka umenia, alebo kolekcia baseballových kariet, či zbierka topánok. Niečo, za čo je niekto iný ochotný zaplatiť. Ale obmedzil by som to na 10 percent."

Podľa odhadov Forbes má Cuban imanie v hodnote 3,3 miliardy dolárov. V jednom z rozhovorov sa vyjadril, že zvažuje svoju kandidatúru na prezidenta v roku 2020 ako nezávislý kandidát. Rozhodnutie ale padne podľa toho, či to jeho manželka dovolí.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy