Protikorupčné čistky: Saudské banky zamrazili 1200 účtov

, ČTK Foto: SITA/AP

Nie je to ani zďaleka konečné číslo, potvrdil pre agentúru Reuters miestni bankári a právnici. Na zoznam účtov, ktoré majú byť zablokované, centrálna banka pripisuje podľa zdrojov ďalšie prakticky každú hodinu. Väčšinou ide o účty jednotlivcov, ale na zozname figurujú firmy z celého spektra sektorov.

Banky majú údajne povolené prevádzať platby splatných záväzkov firiem. Predstavitelia centrálnej  banky uistili niektoré zahraničné banky, že zmrazovanie účtov je namierené voči jednotlivcom a že firmy spojené s obvinenými poškodené nijak nebudú.

Akcie niektorých dotknutých firiem ale napriek vyhláseniu výrazne strácali, v niektorých prípadoch aj deväť či desať percent. Napríklad Kingdom Holding, Al Tayyar Travel a Red Sea International. Vlastníkom spoločnosti Kingdom Holding je princ Valíd bin Talál, ktorý je medzi zadržaným po víkendovej protikorupčnej razii.

Iné zdroje v rozhovore pre agentúru Reuters uviedli, že je len otázkou času, kedy sa zmrazenie účtov prejaví aj na každodennej činnosti firiem, vrátane vyplácania miezd zamestnancom.

Na príkaz novozaloženého protikorupčného výboru boli počas víkendu zadržané desiatky ľudí, vrátane členov kráľovskej rodiny a niekoľkých desiatok súčasných i bývalých ministrov, úradníkov, a podnikateľov. Zadržaní sú obvinení z prania špinavých peňazí, úplatkárstva, vydierania úradníkov a zneužívania verejného postavenia na osobné obohacovanie sa. Nový výbor má právomoc zabavovať majetok doma aj v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy