Automobilka Tesla za tretí kvartál vykázala rekordnú stratu

Výrobca elektromobilov za júl až september skončil v strate 619 mil. USD, keďže mal vysoké výdavky na odstránenie prekážok narúšajúcich plynulosť výroby a uvedenie sedanu Model 3 na trh.

Prvý pokus amerického výrobcu elektrických vozidiel, firmy Tesla Inc., o masovú výrobu sa nevydaril tak, ako Tesla dúfala. Spoločnosť vykázala rekordnú kvartálnu stratu. V treťom štvrťroku automobilka evidovala stratu v sume 619 mil. USD, keďže mala vysoké výdavky na odstránenie prekážok narúšajúcich plynulosť výroby a uvedenie sedanu Model 3 na trh. Strata firmy na akciu za júl až september bola v sume 3,70 USD, pričom v rovnakom období pred rokom Tesla dosiahla zisk 15 centov na akciu.

Strata na akciu bola podstatne vyššia, ako trh očakával. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti FactSet prognózovali stratu 2,85 USD na akciu. Model 3, ktorého cena je 35 tis. USD, čiže polovičná v porovnaní s predošlými modelmi, by mohol zmeniť Teslu z výrobcu špeciálnych luxusných áut na masovú automobilku. Tesla model predstavila v júli, ale v treťom kvartáli vyrobila iba 220 týchto vozidiel. Je to podstatne menej v porovnaní so sľubom generálneho riaditeľa Elona Muska, že sa vyrobí 1 500 týchto áut.

„Tesla zisťuje to, čo tradiční výrobcovia áut dávno vedia – masová montáž vozidiel je komplikovaná a drahá,“ povedala Michelle Krebsová, analytička firmy Autotrader. Generálny riaditeľ automobilky Tesla však trvá na tom, že situácia sa zlepšuje a povedal, že firma bude v závere tohto roka pravdepodobne vyrábať niekoľko tisíc Modelov 3 týždenne.

Súvisiace články

Aktuálne správy