Rast nákladov na prácu v USA sa v 3. štvrťroku 2017 zrýchlil

Tempo rastu nákladov na prácu v USA sa v 3. štvrťroku 2017 zrýchlilo. Oznámilo to dnes ministerstvo práce vo Washingtone.
Podľa údajov ministerstva sa tzv. index nákladov na prácu (Employment Cost Index, ECI) v 3. štvrťroku zvýšil o 0,7 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď stúpol o 0,5 %. A v medziročnom porovnaní vzrástol ECI v období júl-september o 2,5 %, najstrmšie od roku 2008.
Mzdy, ktoré predstavujú približne 70 % nákladov na zamestnanca, pritom v 3. kvartáli vzrástli o 0,7 %. Ďalšie náklady, vrátane dôchodkových príspevkov a zdravotného poistenia, stúpli o 0,8 %.
Mzdy sa však len pomaly zotavujú z „veľkej“ recesie americkej ekonomiky v rokoch 2007-2009, a to aj napriek tomu, že firmy obnovili nábor nových ľudí a nezamestnanosť klesla na rekordne nízku úroveň 4,2 %.
Ale v septembri tempo rastu platov ožilo. Ukázali to predchádzajúce údaje ministerstva práce, podľa ktorých stúpla priemerná mzda v USA minulý mesiac o 2,9 % oproti predchádzajúcemu roku. Prispeli k tomu čiastočne aj hurikány Harvey a Irma, ktoré si vynútili zatvorenie niektorých firiem. Zo štatistík tak vypadli najmä ľudia s nízkymi mzdami v Texase a na Floride.

Súvisiace články

Aktuálne správy