Jesenné práce ďalej pokračujú na celom území Slovenska

Jesenné práce ďalej pokračujú na celom území Slovenska. Minimálny posun prác sa zaznamenal iba v lokalitách, kde hmlisté počasie a vysoká vlhkosť pôdy znemožňovala vstup na pôdu mechanizáciou. Uviedol to v pondelok pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Na západe SR podľa neho finišovali poľnohospodári so zberom slnečnice a zemiakov. „Ďalej pokračujú so zberom kukurice na zrno. V mnohých oblastiach bude úroda kukurice v dôsledku obrovského sucha počas letných mesiacov nízka. Vo väčšine regiónov bol ukončený aj osev jačmeňa a repky,“ priblížil.
„V južných okresoch zaznamenávame rýchlejší zber kukurice ako po minulé roky. Plynulé jesenné práce však mierne pozastavilo daždivé počasie. V okrese Galanta sa však poľnohospodárom do konca 42. týždňa podarilo ukončiť zber kukurice na siláž, kukurice na osivo, slnečnice a sóje. Počasie malo vplyv aj na zber cukrovej repy či hrozna. Pokročil výsev hrachu a tritikale,“ spresnil.
Na strednom Slovensku v regióne Zvolen poľnohospodári podľa Korpáša ukončili výsev jačmeňa na 100 % predpokladanej výmery. Pokročil aj výsev pšenice a raže. Poľnohospodári ukončili zber slnečnice a neskorých zemiakov. V okrese Krupina pokračuje príprava a hnojenie pôdy, ošetrovanie lúk a pasienkov.
„V severnejších častiach Slovenska pokračovala sejba ozimín. V regióne Oravy jesenné práce úplne prerušil dážď. Počasie spomalilo práce aj na východe našej krajiny. V regióne Prešov poľnohospodári ešte stihli ukončiť výsev repky, tritikale, raže aj jačmeňa. V ďalších regiónoch pokračoval výsev pšenice, ale aj zber sóje či kukurice do bioplynových staníc. Poľnohospodári pokračovali aj v aplikovaní maštaľného hnoja do pôdy,“ podčiarkol.
Doplnil, že pri monitorovaní a vyhodnocovaní jesenných prác vychádza SPPK z informácií získaných od členov SPPK, respektíve Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr (RPPK).

Súvisiace články

Aktuálne správy