Najdrahšie, aké sa kedy predali v aukcii: Paul Newman Rolex Daytona

, businessinsider Foto:YT/Hodinkee

Našli si kupca za 17,8 milióna dolárov a tým pádom prekonali doterajší rekord, 11 miliónov za hodinky Patek Philip z roku 1518, ktoré sa v aukcii predali vlani.

Hodinky si nakoniec odniesol anonymný kupca na základe telefonátu len 12 minút po odštartovaní aukcie. Paul Newman Rolex Daytona dražili vo Phillips Auction House v New Yorku. Ponuka sa otvorila na sume 1 milión dolárov, ale telefónny záujemca okamžite dvihol ponuku o 10 miliónov dolárov a v sieni zostalo hrobové ticho. Účastníci aukcie ju opisujú ako jednu z najintenzívnejších aukčných predajov, akú kedy zaznamenal okruh záujemcov o vintage hodinky. Licitovali len dvaja zájemcovia, obaja prostredníctvom telefonátov. Nakoniec sa predali za 17,8 milióna dolárov, vrátane prémie pre kupujúceho. Predaj pokoril nielen doterajší rekord vydražených hodiniek o 6 miliónov dolárov, ale aj rekord najdrahších Rolexiek, aké sa kedy prostredníctvom aukcie predali. Boli to Rolex Bao Dai, ktoré sa v máji vydražili za 5 miliónov dolárov.

Hodinky za 17,8 milióna dolárov nie sú vyrobené z drahého kovu a ani ich konštrukcia nie je ničím výnimočná. Dôvodom, prečo sú tieto hodinky pre zberateľov natoľko vzácne, spočíva v ich príbehu. Hodinky dostal Paul Newman od svojej manželky Joann Woodwardovej počas nakrúcania filmu "Víťazstvo". Herec ich neskôr podaroval vtedajšiemu dcérynmu priateľovi Jamesovi Coxovi. Ten ich prihlásil do aukcie z ktorej časť výnosov putuje pre Nadáciu Nell Newmana a pre Newman’s Own Foundation.

Paul Newman a jeho žena Joanne Woodwardová

Súvisiace články

Aktuálne správy