Pozitívna správa pre spoločnosť: Každé dva dni sa v Ázii zrodí jeden nový miliardár

, CNBC Foto: SITA/AP

Ročný nárast miliardárov na úrovni 17 percent, je nevídaný. Stojí za ním rozvíjajúca sa miliardárska trieda v Ázii. Hoci sa v USA aj naďalej sústredí najväčšia časť miliardárskeho bohatstva, ak by súčasný trend pokračoval, ázijskí miliardári by pravdepodobne za štyri roky dokázali poraziť svojich amerických kolegov.

Celkový majetok miliardárov vlani vzrástol na 6 biliónov dolárov, uvádza sa v štúdii UBS. Výskum tvrdí, že za ročný nárastom počtu superboháčov  o 17 percent je rast počtu miliardárov z Ázie, ako aj nárast v sektore materiálov, priemyslu, financií a technológií.

"Dalo by sa povedať, že vlády, regulačné orgány a centrálni bankári pravdepodobne nepriamo prispeli k vytváraniu tohto bohatstva," povedal pre televíziu CNBC Josef Stadler z UBS. Fed zvýšil svoju referenčnú sadzbu od decembra 2015 štyrikrát, aj keď súčasný rozsah od 1 percenta do 1,25 percenta zostáva historicky nízky. Aj ostatné centrálne banky budú časom nasledovať kroky Fedu v normalizácii svojej politiky, hoci niekoľko veriteľov je frustrovaných laxným prístupom k  sprísňovaniu menovej politiky zo strany hlavných centrálnych bánk.

Na otázku, či nárast bohatstva miliardárov spôsobil rozširovanie priepasti medzi superboháčmi a zvyškom spoločnosti, Stadler odpovedal: "Myslím si, že je to naopak, ak sa pozrieme na fakty… Aj nás tieto skutočnosti prekvapili. Vidíme most medzi kapitalizmom a altruizmom. Asi 1500 miliardárov zamestnáva priamo alebo nepriamo viac ako 28 miliónov ľudí – to je komplet pracovný trh Spojeného kráľovstva," vysvetlil.

Podľa Stadlera sa miliardári stávajú čoraz dôležitejšími v rámci technologickej komunity. "Stačí sa pozrieť na pridanú hodnotu. Štúdie nám potvrdzujú, že 98 % pridanej hodnoty technologických inovácií sa dostáva do spoločnosti a iba 2 % si nechávajú pre seba inovátori… Potom by sa dalo argumentovať, že miliardári nie sú len tí, kto znáša inteligentné riziká, ale tí, kto tiež výrazne prispieva k rozvoju spoločnosti," uzavrel Stadler.


14. Singapur: 21 miliardárov

13. Španielsko: 25 miliardárov

12. Turecko: 29 miliardárov

11. Japonsko: 33 miliardárov

10. Švajčiarsko: 35 miliardárov

9. Francúzsko: 39 miliardárov

8. Taliansko: 42 miliardárov

7. Spojené kráľovstvo: 55 miliardárov

6. Hongkong: 69 miliardárov

5. Rusko: 96 miliardárov

4. India: 100 miliardárov

2. Čína: 318 miliardárov

1. Spojené štáty: 563 miliardárov

 

Súvisiace články

Aktuálne správy