Priemyselné ceny v septembri pokračovali v medziročnom raste

Ceny v priemysle boli v úhrne v septembri medziročne vyššie o 2,4 %.

Ceny v priemysle na Slovensku v septembri medziročne v úhrne stúpli o 2,4 %. Oproti augustu sa tak ich rast spomalil o 0,3 percentuálneho bodu. V priemere za prvé tri štvrťroky tohto roka tak ceny priemyselných výrobcov vzrástli o 2,7 %. Medzimesačne v septembri oproti augustu sa priemyselné ceny nemenili, kým mesiac predtým stúpli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Tuzemské priemyselné ceny pritom v septembri medziročne vzrástli o 2,1 %, keď sa zvýšili ceny priemyselnej výroby o 2,3 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,9 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,1 % a ťažby a dobývania o 0,1 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby najviac rástli ceny kovov a kovových konštrukcií o 6,8 % a drevených a papierových výrobkov a tlače o 5,7 %. Naopak, klesli ceny výroby základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 3,2 % a dopravných prostriedkov o 0,6 %. Medzimesačne priemyselné ceny pre tuzemsko stúpli v septembri o 0,4 %.

Ceny priemyselných výrobcov na export medziročne stúpli o 2,7 %. Zvýšili sa ceny priemyselnej výroby o 2,8 % a ťažby a dobývania o 2,7 % a klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,6 % a dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 2,3 %. V rámci priemyselnej výroby rástli najmä exportné ceny koksu a rafinovaných ropných produktov o 16,6 % a textílií, odevov, kože a kožených výrobkov o 16 %. Klesli ceny výroby výrobkov z gumy a plastu o 1,8 %, základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 1,3 %, výroby dopravných prostriedkov o 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní v septembri oproti augustu exportné priemyselné ceny klesli o 0,2 %

Súvisiace články

Aktuálne správy