Ceny bytov v Prahe presiahli prvýkrát 80.000 Kč za m2, ľudia na ne nemajú

Nové byty v Prahe zaznamenali ďalší rast cien a prvýkrát v histórii prekonali hranicu 80.000 Kč za štvorcový meter (m2).

Nové byty v Prahe zaznamenali ďalší rast cien a prvýkrát v histórii prekonali hranicu 80.000 Kč za štvorcový meter (m2). Ako ukázali spoločné štatistiky developérskych firiem Trigema, Skanska Reality a Central Group, priemerná cena predaných bytov v novostavbách vzrástla ku koncu septembra medziročne o 19,6 % na 83.150 Kč (3250,21 eura) za m2.
"Historicky prvýkrát sa tak priemerná cena za nové bývanie v hlavnom meste dostala cez hranicu 80.000 Kč za m2," povedal predseda predstavenstva spoločnosti Trigema Marcel Soural. Pripomína pritom, že pred rokom predstavovala cena za m2 necelých 70.000 Kč a pred dvomi rokmi to bolo menej než 60.000 Kč/m2.
Ceny nových stavieb však podľa Sourala začínajú dosahovať svoj strop. "Domnievame sa, že nastal bod zlomu. Brzdí sa predaj, bude sa brzdiť aj ponuková cena," predpokladá šéf Trigemy. Pre stále viac ľudí sú totiž byty už príliš drahé.
To očakáva aj šéf spoločnosti Central Group Dušan Kunovský. "Po siedmich rokoch stabilného rastu tak tento rok predaj nových bytov v Prahe klesne. Okrem cien sa však pod súčasný vývoj podpísali aj opatrenia Českej národnej banky. Tá totiž ešte viac zhoršila už aj tak obmedzenú dostupnosť bývania pre strednú triedu. Koniec roka je síce v oblasti predaja bytov tradične silný a do ponuky ide navyše niekoľko projektov v strednom segmente, napriek tomu sa však v Prahe dá očakávať celoročný predaj hlboko pod hranicou 6000 bytov," uviedol Kunovský.
V 3. štvrťroku predali developéri len 1200 bytov. To je o 250 menej než za rovnaké obdobie minulého roka. Tento rok sa im podľa najnovších odhadov podarí predať zhruba o 1000 bytov menej než vlani, keď na trhu našlo majiteľa 6650 nových bytov.

Súvisiace články

Aktuálne správy