Britská ekonomika stúpla mierne viac, ako sa očakávalo

V treťom štvrťroku ekonomika Británie medzikvartálne stúpla o 0,4 %, analytici prognózovali rast o 0,3 %.

Britská ekonomika v treťom kvartáli stúpla o niečo výraznejšie, ako sa očakávalo. Hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku podľa predbežného odhadu medzikvartálne vzrástol o 0,4 percenta. Analytici predpovedali, že ekonomika Británie sa medzikvartálne zväčší o 0,3 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny ONS.

Darren Morgan z ONS povedal, že motorom rastu britskej ekonomiky v treťom kvartáli bolo odvetvie služieb, pričom posilnil najmä segment informačných technológií, obchodu s motorovými vozidlami a maloobchod. Odvetvie spracovateľského priemyslu britskú ekonomiku tiež podporilo. Predpokladá sa, že pozitívne signály z britskej ekonomiky by mohli presvedčiť Bank of England, aby v novembri v reakcii na infláciu, ktorá je nad želanou úrovňou, zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu z rekordného minima 0,25 percenta.

Ekonómovia však upozorňujú, že údaje o raste britskej ekonomiky nie sú veľmi silné. Ekonóm prognostickej firmy EY ITEM Club Howard Archer uviedol, že výhľad pre najbližšie obdobie je „náročný“ vzhľadom na pokračujúci vplyv blížiaceho sa odchodu Británie z Európskej únie. „Neistota v súvislosti s brexitom pravdepodobne obmedzí investície,“ konštatoval Archer.

Súvisiace články

Aktuálne správy