Tržby aj zisk Novartisu v 3. kvartáli vzrástli

Rast predaja nových liekov Cosentyx a Entresto pomohol švajčiarskemu farmaceutickému koncernu Novartis zvýšiť zisk a vykompenzovať negatívny vplyv konkurenčných generických liekov.
Švajčiarska farmaceutická spoločnosť dnes oznámila, že v 3. kvartáli 2017 sa jej čistý zisk zvýšil o 7 % na 2,08 miliardy USD (1,77 miliardy eur) z 1,95 miliardy USD v rovnakom období vlani.
Tržby koncernu v uplynulom štvrťroku vzrástli o 2,4 % na 12,41 miliardy USD.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, očakávali čistý zisk 2,02 miliardy USD a tržby 12,34 miliardy USD.
Prevádzkový zisk Novartisu v 3. kvartáli stúpol o 4 % na 2,4 miliardy USD.
Tržby dcérskej spoločnosti Alcon, ktorá sa špecializuje na starostlivosť o oči, v sledovanom období vzrástli o 6 % na 1,5 miliardy USD.
Novartis v januári oznámil strategickú revíziu v Alcone. Koncern v utorok uviedol, že pokročil vo svojej analýze možností Alconu. Revízia ukázala, že vytvorenie „samostatnej spoločnosti a jej vstup na kapitálové trhy“ by mohlo priniesť ďalšiu hodnotu.
Konečné rozhodnutie bude závisieť od rastu tržieb Alconu a zlepšenia marže v nasledujúcich štvrťrokoch. Ale pravdepodobne k tomu nedôjde skôr ako v 1. polroku 2019.
Novartis potvrdil svoj výhľad na rok 2017 a očakáva, že jeho tržby budú podobné ako vlani pri konštantných kurzoch, rovnako ako prevádzkový zisk, ktorý však môže tiež klesnúť o nižšie jednociferné číslo.

Súvisiace články

Aktuálne správy