Tempo medziročnej inflácie v eurozóne sa v septembri nezmenilo

Septembrová medziročná inflácia v eurozóne bola rovnako ako v auguste na úrovni 1,5 %, v rámci celej EÚ však posilnila na 1,8 % z augustových 1,7 %.

Medziročná inflácia v eurozóne bola v septembri vo výške 1,5 percenta, čiže zostala na rovnakej úrovni ako v auguste. V rámci celej Európskej únie sa tempo medziročnej inflácie v septembri zrýchlilo, a to na 1,8 percenta z augustových 1,7 percenta. Medzimesačne sa v eurozóne aj v rámci celej EÚ ceny v septembri zvýšili zhodne o 0,4 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia podobne ako v rámci celej Európskej únie v septembri zrýchlila, a to na 1,8 percenta z augustových 1,6 percenta. Medzimesačne ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v septembri posilnili o 0,2 percenta.

Najsilnejšia medziročná inflácia v septembri v rámci EÚ bola v Litve (4,6 %), Estónsku (3,9 %) a Lotyšsku (3 %). Najnižšia septembrová medziročná inflácia bola na Cypre (0,1 %), v Írsku (0,2 %) a Fínsku (0,8 %). V porovnaní s augustom sa medziročná inflácia v septembri zrýchlila v jedenástich krajinách EÚ, nezmenila sa v siedmich a oslabila v deviatich.

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne smerom nahor v septembri posunulo zdraženie pohonných hmôt, ktoré jej pridalo 0,2 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali reštaurácie a kaviarne (0,15 pb) a tabak (0,1 pb). Smerom nadol medziročnú infláciu v eurozóne posunulo zlacnenie sociálnych služieb, ktoré jej ubralo 0,05 pb, telekomunikácií (-0,04 pb) a zeleniny (-0,02 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy