Spotrebiteľské výdavky v Británii v septembri klesli

Spotrebiteľské výdavky v Spojenom kráľovstve v septembri klesli po miernom náraste v predchádzajúcom mesiaci. To znamená, že výkon ekonomiky ďalej slabne v dôsledku vysokej inflácie, utlmeného rastu miezd a politickej neistoty. Vyplýva to z prieskumu vydavateľa platobných kariet Visa.
Konkrétne, spotrebiteľské výdavky v Británii sa v septembri znížili medziročne o 0,3 % po augustovom zvýšení o 0,2 %, uviedla spoločnosť Visa s odvolaním sa na údaje z kreditných, debetných a predplatených kariet. Výdavky britských domácností klesli v štyroch z uplynulých piatich mesiacov.
Podľa Annabel Fiddesovej, ekonómky spoločnosti IHS Markit, najnovšie údaje signalizujú, že výdavky britských domácností sú na najlepšej ceste zaznamenať v tomto roku najslabší výkon za štyri roky.
„Rastúce životné náklady, utlmený rast miezd a pretrvávajúca neistota v súvislosti s rokovaniami o brexite a s výkonom britskej ekonomiky, naďalej pôsobia ako brzda výdavkov domácností,“ dodala ekonómka.
Očakávania niektorých exportov, že centrálna banka Bank of England (BoE) môže začať zvyšovať úrokové sadzby, môžu pomôcť vrátiť infláciu spať k 2-% cieľu BoE. Existujú však pochybnosti o sile ekonomiky, uviedla Fiddesová.
Najnovšie výsledky prieskumu nákupných manažérov zase ukázali, že rast súkromného sektora v Spojenom kráľovstve bude v 3. kvartáli pomalý. To v kombinácii s klesajúcimi spotrebiteľskými výdavkami naznačuje, že rast britského hospodárstva bude tento rok relatívne slabý.

Súvisiace články

Aktuálne správy